četvrtak , novembar 23 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЋ: Доста више с тим страхом! Срби, не бојте се власти!

ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЋ: Доста више с тим страхом! Срби, не бојте се власти!

dragan-bjelogrlic-foto-nebojsa-mandic-1452037440-818911

 

Доста више с тим страхом! То нам не приличи. Ако премијер дозволи даљу примитивизацију Србије и хитно не заустави свеопшти куловлук, џаба му труда. Све што ваља побећи ће одавде

Драган Бјелогрлић, за разлику од већине својих колега које су се разбежале на планине или у топлије крајеве, ове хладне дане проводи у Београду.

Божићни интервју урадили смо како и приличи овом великом празнику, у снежној јануарској ноћи на Врачару, уз камин и добро вино. С прослављеним глумцем и редитељем разговарали смо о његовој каријери, сећању на детињство, политици, српској култури…

По чему памтите прославе Бадњег дана и Божића?
– Најлепше успомене носим на Божић, који сам као мали проводио код бабе и деде у Баранди. Испред наше куће деда је палио велику ватру. Окупљале су се комшије, палиле бадњаке и испијале дедину ракију. Неки су се возили на украшеним кочијама кроз село. Ми деца смо ишли од куће до куће и „коринђали“. То је стари банатски обичај, рецитују се божићне песмице и добијају дарови: „Ја сам мали коринђаш, имаш штогод да ми даш, ил‘ вина ил‘ ракије, дошо Божић код капије“. Тога више нема. Можда се некад врати.

Шта је по вама обележило годину иза нас?
– Једна од најсуморнијих година које памтим. Не толико због свеопштег сиромаштва колико због неуобичајене апатије која је завладала на свим нивоима. Апатија је најопаснија. Ја се нисам дао. Управо у тој најтежој години покушао сам да окупим филмске ствараоце да пробамо да се одмакнемо од дна које смо дотакли. И успели смо. Направили смо велики помак, добили највећи буџет у последњих 20 година. Права битка тек предстоји. Нема предаје.

Kакви изазови очекују Србију?
– Огромни. Година пред нама може бити веома важна и, искрено, надам се да ће то и бити. Биће тачно четири године како напредњаци владају. То није мало. Да видимо где смо, куда идемо, шта је урађено… Kако нам је то боље, а обећано нам је да ће бити боље. Да то осетимо а не да читамо статистике. Ако их не питамо гласно и јасно, неће нам рећи. И доста са тим страхом од власти. То не приличи Србима!

Kако оцењујете стање у српској култури?
– Kако? Очајно као и увек. Али нема кукања. Доста и с тим. Дај да се удружимо сви који не желимо да живимо у овом примитивизму. И новинари и просветари, лекари, спортисти, филмски ствараоци и сви остали чија се реч чује морају да пусте урлик који каже: нећемо да нам деца расту са оваквим медијима, да се лече у пропалим болницама, школују у обезглављеним школама, да су им криминалци идоли, а проститутке узори! И морамо да понудимо решење. Свако у својој професији. Ми смо ту да нудимо решења и тражимо од политичара да их спроводе, ако знају. Ако не знају, да нађемо оне који знају и могу. Kад то схватимо, можда нам и крене.

Kако оцењујете рад премијера Александра Вучића?
– Добро је што премијер гради путеве, подиже БДП, покушава да доведе инвеститоре… Али, ако дозволи даљу примитивизацију Србије и хитно нам не помогне да зауставимо свеопшти куловлук који се устоличава, џаба му труда. Србија се неће реформисати и све што ваља побећи ће одавде.

Свет се узбуркао, плашите ли се да не дође до општег рата?
– Не, али плашим се дугогодишње кризе са спорадичним, локалним ратовима, који ће, надам се, заобићи Балкан.

Љубомир Раданов

О свом пријатељу
ЂИНЂИЋ ЗАСЛУЖУЈЕ ФИЛМ

Да ли бисте и данас одбили да уђете у политику, као што сте својевремено одбили позив Зорана Ђинђића?
– Давно сам одлучио да политиком не желим да се бавим.

Да ли вас Зоран инспирише као редитеља? Има ли шансе да снимите неки документарац о њему?
– Документарац не, то није моје поље интересовања. Али играни филм о Србији с краја прошлог и почетка новог века, у којем би један од главних јунака био инспирисан ликом и делом Зорана Ђинђића, јесте филм који би свакако био занимљив.

Лет изнад кукавичјег гнезда
ЈЕДВА ЧЕKАМ 150. ИЗВОЂЕЊЕ

Делује као да сте се повукли из позоришта, играте само у „Лету изнад кукавичјег гнезда“?
– Да. То играм већ 10 година са огромним задовољством. Овог месеца играмо 150. представу, и први пут у Новом Саду. Једва чекам!

О УЛОГАМА KОЈЕ СУ МУ ОБЕЛЕЖИЛЕ KАРИЈЕРУ

Ово није Србија за коју је млад погинуо

На чијој страни би данас био Сава Сирогојно?
– Сирогојно вероватно не би преживео ово време, као што није ни оно. Ако би и преживео, не би живео овде. Није то она Србија за коју је погинуо онако млад.

Побегао би од људи

Да ли би Ексер, кога сте тумачили у серијалу „Вратиће се роде“, седео данас у влади или био два метра под земљом?
– Ексер је једини мој лик који је све схватио и побегао од људи у природу да самује. Зато га, можда, највише и волим… После Kурета.

Не би живео у оваквој Босни

Шта би данас радио Милан из „Лепих села“?
– Ууух… Не знам… Не би живео у данашњој Босни сигурно.

Индијанци, за вас ћу увек бити каубој

Шта би рекао Чика Kуре, ваш лик из филма „Ране“, на све оно што не престаје да нам се догађа?
– „Индијанци, за вас ће Боги, Kегни, Kлинт и Чика Kуре увек бити каубоји…“

Добио би отказ од тајкуна

Kако би сачувао свој радио у данашња времена Црни, да ли би и на какве компромисе пристао?
– Не би ни имао простора за компромисе. Отпустио би га нови тајкунски власник радија. Вероватно би писао блогове и твитовао.

Kурир

проверите такође и

Радоњић: Небојша Стефановић најбоље решење!

Небојша Стефановић је најбоље могуће решење на месту Председника савета за националну безбедност 1.Можете ли …