četvrtak , novembar 23 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Друштво / Бачки Брестовац: Тајна доброг сача

Бачки Брестовац: Тајна доброг сача

РТВ (Предраг Ћурчија)
БРЕСТОВАЦ –Брестовачка сачијада окупила ове године је тридесет мајстора у припреми јагњетине испод сача. За разлику од претходних година када су мушкарци били победници овог такмичења, овога пута победила је жена.

Кишни прохладни дан није сметао Брестовчанима и њиховим гостима да и ове године покажу умеће у припреми јагњетине испод сача. Дошли су победници многих такмичења из Нове Гајдобре, Сомбора, Суботице.

Сви су добили исту количину меса, а одбрижљивог додавања жара и лаганог крчакања зависи и квалитет овог традиционалног јела. Осим јагњетине, обавезни састојак је кромпир. Неко додаје и лук и шаргарепу.

Интернационални судија Томислав Суботички из Новог Милошева каже да је вештина кувара важна коико и садржај сача.

„Најквалитетнији и најважнији део је месо. После меса долази коренасто поврће. Коренасто поврће мора да буде заступљено сразмерно количини меса“, истакао је Томислав Баца Суботички.

Док је јагњетина у сачу крчкала, Личани и Босанци су одмеравали снагу у бацању камена с рамена и надвлачењу конопа.

Киша је ометала такмичење, али њима није сметало. А онда дочекасмо и проглашење.

За разлику од претходних такмичења када су победјивали мушкарци, овог пута најбољи сач припремила је Јагода Белић.

„Тајна је у великој жељи да спремиш добар сач. то је највећа тајна. Да кувар воли да једе и да спрема храну. То је рецепт највећих кувара“, открива Јагода Белић.

РТВ (Предраг Ћурчија)

На сачијади је било и оних мање спортских дисциплина као што је брзо испијање пива. За ово такмичење потребна је посебна врста тренинга, али то је већ за неку другу причу.

rtv.rs

проверите такође и

Деца из Русије у Школи пријатељства и 2018. године

Заменик генералног секретара Скупштине народа Евроазије и један од оснивача организације “Наша Србија” Млађан Ђорђевић …