utorak , novembar 21 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Уметничка удружења предлажу Воју Брајовића за члана Националног савета за културу

Уметничка удружења предлажу Воју Брајовића за члана Националног савета за културу

Влада изабрала чланове за НСК, о осталима се спекулише. Ковачевић је једини, за сада познати, нови-стари члан Савета: за новог га је предложила Влада Србије, као истакнутог уметника у култури

ПОСЛЕ дужег закашњења, Србија би ускоро могла да добије нови Национални савет за културу. Наиме, петогодишњи мандат састава који је изгласала Скупштина Србије у мају 2011. године, када је установљен Савет, истекао је још лани, тако да би објављивање имена четири нова члана, које предлаже Влада Србије, могло бити наговештај да ће се пред посланицима ускоро наћи и целокупна листа, са свих 19 чланова.

За ово стручно-саветодавно тело предложени су Душан Ковачевић, академик и драмски писац, Никола Шуица, историчар уметности и професор ФЛУ, Ђорђе Ђурић, професор историје и Светислав Божић, композитор и професор ФМУ. Ковачевић је једини, за сада познати, нови-стари члан Савета: за новог га је предложила Влада Србије, као истакнутог уметника у култури, док се у претходном саставу нашао на предлог запослених у установама културе чији је оснивач држава.

Да подсетимо, када је пре четири године, незадовољна сарадњом са Министарством културе, академик Исидора Жебељан дала оставку на чланство у Савету, Ковачевић је у штампи изјавио да је одлучио да напусти НСК. Како су „Новости“ незванично сазнале, у последње три године Ковачевић није присуствовао седницама Савета.

Поред Владе, четири члана Савета, предлажу и репрезентативна уметничка удружења. На овој листи ће се, према нашим сазнањима, као заједнички предлог координационог одбора репрезентативних уметничких удружења наћи редитељ Живорад Ајдачић, глумац Војислав Брајовић, вајар и пензионисани професор ФПУ Душан Русалић и тромбониста и диригент Иван Илић.

Два члана која је за нови састав НСК предложио Универзитет уметности, по свој прилици биће и Оливера Стојадиновић, професор ФПУ и Чедомир Васић, дугогодишњи професор ФЛУ, у пензији.

Право да предложе четири члана имају и запослени у установама културе, чији је оснивач држава. Остала удружења у култури предлажу једног члана, САНУ – два, колико и савети националних мањина.

У време када је министар за културу био Иван Тасовац, члановима НСК укинуте су новчане надокнаде за присуствовање седницама, зато што то није било предвиђено тада актуелним законом. Недавно је, међутим, изгласана одлука којом ће чланство у овом телу бити плаћено.

ШУИЦА: ВРАТИТИ ДОСТОЈАНСТВО

ЗА историчара уметности и професора ФЛУ Николу Шуицу, кога је Влада предложила за НСК, добро је што Србија има овакво тело, налик на утицајне уметничке савете развијених земаља, попут Британије.

Очекујем ангажованију улогу не само Националног савета, него и целокупног друштва, како би се култури вратило достојанство које заслужује – каже Никола Шуица.

novosti.rs

проверите такође и

Други Осмехов фестивал лампиона у Новом Саду (ВИДЕО)

„Осмех на дар” у сарадњи са градом Новим Садом и ОПЕНС-ом у суботу 18. новембра …