utorak , novembar 21 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Род омануо, али се очекује врхунски квалитет

Род омануо, али се очекује врхунски квалитет

Foto: Thinkstock

Квалитет грожђа на плантажана „Топличких вингорада“ крај Прокупља биће ове године изузетно добар, оценили су стручњаци за виноградарство.

Томе су допринеле високе температуре са много сунчаних дана, адекватне агротехничке мере као и примена нових технологија, речено је у „Топличким виноградима“.

Иако је пролећни мраз умањио род грожђа и до 40 одсто са засада винове лозе који се простиру на 35 хектара, очекују да уберу 120.000 килограма висококвалитетних сорти грожђа.

Менеџер „Топличких винограда“ Драган Ковачевић рекао је да због изузетног квалитета грожђа планирају да прошире засаде винове лозе за додатних 15 хектара.

Стручњака за виноградарство Високо пољопривредне школе у Прокупљу Душице Ћирковић каже да се површине под виновом лозе на подручју те општине сваке године повећавају

Према њеним речима, тренутно се под виновом лозом налази близу 200 хектара., чему су допринеле субвенције ресорног минстарства. Субвенције се виноградарима дају за лозни калем, носаче, припрему земљишта, анализу земљишта и опрему за винарије.

Прокупачка општина је до средине прошлог века била виноградарска општина, чувена по производњи аутохтоне сорте грожђа „прокупац“ која се прерађивала у вино и ракију у тада једној од највећих фабрика у Србији „Прокупац – Прокупље“.

Последњих деценија пољопривредници овог краја престали су да се баве виноградарством а та сорта грожђа готово је искорењена.

Доласком „Топличких винограда“ почетком 2000. године у Топлицу се вратила и производња грожђа и аутотохтона сорта „прокупац“ која сад заузима и велики део плантажа.

beta.rs

проверите такође и

Други Осмехов фестивал лампиона у Новом Саду (ВИДЕО)

„Осмех на дар” у сарадњи са градом Новим Садом и ОПЕНС-ом у суботу 18. новембра …