utorak , novembar 21 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Више од 2.000 Новосађана на концерту филхармоније

Више од 2.000 Новосађана на концерту филхармоније

Нови Сад – Више од 2.000 Новосађана присуствовало је концерту Омладинске филхармоније Наисус, одржаног у петак увече поводом завршетка фестивала класике на отвореном Дунавска соната и обележавања 170 година од наступа Јохана Штрауса Млађег у Новом Саду.

foto: DunavskaSonata

Ово је фантастично. Мислим да Новом Саду треба више оваквих догађаја. Овакви концерти су неопходни за град који је Европска престоница културе, јер само тако се можемо изборити са шундом и кичем којима смо бомбардовани – рекла је Ивана Кокотовић студенткиња економије која је на концерт дошла у друштву пет другарица.

Њено мишљење дели и четрдесепетогодишња Светлана Милошевић. Она је казала да у Новом Саду има превише народњака и лаке забаве и да то мора да се промени.

У Београду нон-стоп има врхунских културних догађаја, а у Новом Саду то није случај. Концерт филхармоније на отвореном је пун погодак. Новом Саду је то потребно – рекла је Светлана.

На бини монтораној на платоу Спенса који гледа према стадиону Карађорђе и улици Максима Горког 70 музичара изводило је дела Брамса, Глинке, Салијерија, Дворжака, Маскањија, и Јохана Штрауса Млађег. Степениште Спенса представљало је трибине за публику.

Егзалтирани Новосађани тражили су да се концерт продужи, па је уместо 60 наступ трајао скоро 80 минута.

Маестро Зоран Андрић диригент филхармоније рекао је након наступа да је фестивал класике на отвореном једини прави начин за борбу против кафанизације, старлетизма, шунда и кича.

Наступали смо по целом свету и освајали награде, али нам је посебно задовољство било да наступимо у Новом Саду, јер фестивал Дунавска соната води борбу за боље друштво – рекао је Андрић.

Непосредно пре наступа додељене су награде најбољим учесницима овогодишње, треће по реду Дунавске сонате. Награди фонд износио је 300.000 динара, а прва места у три категорије освојили су Сергеј Скелеџија, Оливера Огњеновић, Андреј Балаж, Славен Балаћ, Лазар Торбица, Дарко Карлечик и Васа Вучковић.

–  Многобројна публика која је дошла на плато Спенса да чује филхамонију Наисус је доказ да за културу има наде. Да уметности није изгубила битку. Дунавска соната није обичан фестивал. Она је искорак у слободу. Она је кап културе у реци забаве. Њен основни идеал је да у једном тренутку сви грађани Новог Сада постану поклоници и љубитељи Баха, Шумана, Шуберта, Бетовена, Моцарта, Чајковског. Мисија Дунавске сонате јесте да Нови Сад поново постане центар врхунске културе. Да Новосађанима, као пре 170 година, узор буде неки нови Штраус, Бетовен, Лист, а не Џејсон Деруло, Били Ајдол, Ники Минаж или Ким Кардашијан – рекла је Милица Трифунов директока фестивала.

politika.rs

проверите такође и

Други Осмехов фестивал лампиона у Новом Саду (ВИДЕО)

„Осмех на дар” у сарадњи са градом Новим Садом и ОПЕНС-ом у суботу 18. новембра …