Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Грабар-Китаровић: Вучићу упућен позив да посети Загреб

Грабар-Китаровић: Вучићу упућен позив да посети Загреб

 Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић потврдила да је председнику Србије Александру Вучићу упућен позив да посети Загреб.

Према њеним речима, сложили су се да то не сме бити још један протоколарни сусрет, већ да мора бити усмерен на решавање конкретних питања.

Она је навела да има помака када је реч о примени Суботичке декларације, где је, како је истакла, Вучић учинио неке конкретне потезе да побољшање положаја Хрвата у Србији.

И даље инсистирамо на свом представнику у парламенту, свакако ћемо разговарати о несталима, то је за мене пре свега хуманитарно питање које смо дужни решити за све породице које још увек чекају завршетак ратне приче„, рекла је Грабар-Китаровић.

Остаје и питање универзалне јурисдикције, навела је она и додала да сматра да се на том плану две стране „приближавају међусобном разумевању“, а ту је и питање граница.

Наравно, све у духу добросуседских односа и без подизања тензија већ доиста учинити све добро за добробит нашег народа и државе„, рекла је Грабар-Китаровић.

Говорећи о осталим спољнополитичким темама, хрватска председница је потврдила да у октобру путује у посету Русији, где ће се састати са председником Владимиром Путином, за којим ће, између осталог, разговарати и о односима Загреба и Београда.

Да, посета је планирана, датум ћемо заједнички објавити. Дотад не могу говорити о детаљима посете„, рекла је Грабар-Китаровић.

Упитана о којим темама ће у Москви разговарати, она је рекла да су то свакако билатерални односи, и додала да би волела да види и јачање привредне сарадње двеју земаља.

Разговараћемо и о југоистоку Еуропе, о стању у Босни и Херцеговини, посебно о односима измеду Хрватске и Србије. О нашој сарадњи у оквиру Евроатлантског савеза, и о борби против заједничких претњи за Хрватску и Русију„, рекла је Грабар-Китаровић.

Поводом ситуације у БиХ, она је упитана има ли неке информације о радикализацији на том подручју, пошто је доста пута протеклих месеци говорила о томе.

Да, забринута сам процесима у БиХ из разлога што се онде види застој у сваком погледу. На страни ЕУ и НАТО је застој у процесу приступања БиХ, а с друге стране застој у процесу реформи. Не могу поздравити реторику која долази из БиХ у последње време, она никако не придоноси решавању отворених питања и добросуседских односа. Хрватска је пријатељ БиХ у потпуности, подржавамо њихов суверенитет и евроатлантски пут, али исто тако ћемо се борити за једнака права Хрвата као једног од три народа у БиХ„, додала је Грабар-Китаровић.

TANJUG.rs