Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Дачић: Надам се да ћемо ући у ЕУ пре него што се распадне

Дачић: Надам се да ћемо ући у ЕУ пре него што се распадне

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је на Бледу да је и Европској унији данас, имајући у виду постојеће околности, потребно да оствари „позитиван поен“, а да је управо Западни Балкан место где је то могуће постићи и да је и за Унију важно да се процес проширења настави.

Обраћајући се учесницима панела о Западном Балкану на Бледском стратешком форуму, он је подсетио да је ситуација у којој се ЕУ сада налази много гора него пре неколико година, када је Жан Клод Јункер, председник Европске комисије, давао изјаву да неће бити проширења до 2020. године – у међувремену се десио Брегзит, победа Доналда Трампа, мигрантска криза, тероризам.

Тако да мислим да је и Европској унији у овом тенутку потребан позитиван поен. А где ће га остварити, шта ће то позитивно ЕУ урадити и где уопште може да има позитиван поен – мислим једино овде у нашем региону„, рекао је Дачић.

Зато је важно, додао је он, рећи и да је за ЕУ битно да се процес проширења настави.

Или ћемо ући у ЕУ, или ћемо се придружити ЕУ, или ће она нама. Надам да ћемо ући у ЕУ пре него што се распадне„, рекао је Дачић.

Он, међутим, указује да регион толико касни за ЕУ да се заиста ствара утисак да никад нећемо ни ући у Унију.

То, како каже, утиче на оцену о ЕУ као организацији која нема праведан однос према земљама Западног Балкана.

Не могу да верујем да су све земље постале чланице Уније бас зато што су испуниле све критеријуме и могу да се опкладим да, кад би сад поново улазиле у ЕУ, бар трећина не би прошла те критеријуме„, сматра Дачић.

Ако нас не приме у ЕУ, духовито је приметио Дачић, ми ћемо тражити пријем у САД.

Ако нас не приме у ЕУ, имам ‘претњу’ за САД – ми ћемо тражити пријем у Сједињене Америчке Државе. Ближи смо од Хаваја у сваком случају„, рекао је Дачић.

tanjug.rs