Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » НАТО би био луд да се не спрема за рат робота

НАТО би био луд да се не спрема за рат робота

Неколико холивудских филмова, укључујући „Трансформерсе“ и „Рат светова“, показали су како би могла да изгледа беспоштедна борба киборга и у том смислу можда највише застрашује „Терминатор“. Ипак, морамо се суочити са реалношћу и у наша размишљања укључити оно што се већ дешава око нас, а не бежати од чињеница.

Група од 116 експерата у области вештачке интелигенције и роботике на челу са Илоном Маском упутила је Уједињеним нацијама писмо са захтевом да се забране даља проучавања и конструисање смртоносног аутономног оружја, односно робота-убица.

Аутори писма сматрају да је примена таквог оружја „морално погрешна“. У обраћању се говори и да би развој тих робота довео до „треће револуције у развоју оружја“, као што су претходно револуционарна открића била барут и нуклеарно оружје.

У оквиру УН одложена је расправа, претходно заказана за 21. август, на којој је требало да се дискутује о употреби дронова, беспилотних тенкова и митраљеза.

Британски генерал у пензији Ричард Беронс упутио је отворено писмо групи експерата, ставивиши до знања да су роботи-убице практично неизбежни и да ће у будућности они бити коришћени на бојном пољу уместо живе силе.

Зашто на поприште слати голобрадог младића, ако у ваше име може да се бори машина“, пита се Беронс и додаје: „Осим тога, та технологија би била и јефтинија од онога на шта сада војни ресор троши највише новца“.

Због бројних полемика на ту тему, Спутњик је потражио мишљење експерта за електронику Дејвида Стејплса, професора на Сити универзитету у Лондону: „Британија и НАТО би били луди да се не спремају за рат робота“.

Читајући шта су све навели у свом писму, ти научници, који се баве развојем вештачке интелигенције, имају, чини ми се, помало наиван приступ. Технологија се развија и све више истраживања се врши тако да се испитују безбедносне теме у вези са вештачком интелигенцијом. Са друге стране, без обзира на развој, не мислим да је вештачка интелигенција још на тако високом нивоу да је робот у стању да управља оружјем“, каже професор Стејплс.

Са друге стране, не би се смело заборавити да је током августа Константин Абашкин, заменик директора „Зала аеро групе“, која улази у састав концерна „Калашњиков“, изјавио да је компанија произвела потпуно аутоматизовани модул за ратовање РЕКС-1, који је у стању да обара дронове.

То саопштење је уследило само неколико недеља након што је руски концерн објавио да планира да на тржиште избаци потпуно аутоматизован борбени модул, који би био опремљен машинском пушком и способан да идентификује мете и да их самоиницијативно обара.

Неколико холивудских филмова, укључујући „Трансформерсе“ и „Рат светова“, показало је како би могла да изгледа беспоштедна борба киборга и у том смислу можда највише застрашује „Терминатор“.

Потпуно разумем бригу обичних људи, али и научника, али са друге стране, морамо да се суочимо са реалношћу и у наша размишљања да укључимо оно што се већ дешава око нас, а не да бежимо од чињеница“, закључује британски професор Стејплс.

rs.sputniknews.com