četvrtak , novembar 23 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА БиХ: Шта Вучић доноси у Сарајево?

ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА БиХ: Шта Вучић доноси у Сарајево?

Кад председник Србије Александар Вучић у четвртак буде дошао у Сарајево, биће то његова прва билатерална посета БИХ у својству председника и прва на том нивоу после шест година, а да ли ће оправдати процене да је реч о прворазредном политичком догађају – могло би да буде јасно и пре него што српски председник напусти Сарајево.

Званичници из БИХ већ у сусрет Вучићевом доласку истичу значај посете у контексту наставка помирења, економске сарадње, односа према Српској, те свеукупних билатералних односа, а очекује се да ће бити речи о заједничким пројектима, стварању бољих политичких односа, али и отвореним питањима, као што је питање границе.

Сам председник Србије је уочи одласка поручио, не први пут, да односе Срба и Бошњака сматра веома важним и поновио да Србија поштује интегритет БиХ:

Ја то не кријем и ја то стварно мислим„.

Вучић је додао да је Србин, који воли Републику Српску, али да поштује БиХ и сматра да су односи Бошњака и Срба изузетно важни, због будућности.

Они су важни и због Новог Пазара, Сјенице, Тутина…„, указао је председник Србије и да, како је раније већ говорио, не би имао ништа против да БиХ гради вртиће и школе у тим местима и да носе име Босне и Херцеговине.

Ццлан Председништва БИХ Младен Иванић сматра да је најважније што после дужег времена година долази до посете једног председника Србије БИХ.

Он за Танјуг оцењује да је на Сарајеву одговорност што тих посета није било раније, јер је, каже, Сарајево неколико пута одбијало и налазило разлоге за отказивање посете.

Због тога сматра да је Вучићева посета „прворазредни“ политички догађај.

Иванић каже да се очекује истинско побољшање односа између Београда и Сарајева, а уверен је да ће се то видети и по начину дочека председника Вучића.

Баш на тај моменат указао је ових дана и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, рекавши да званично Сарајево Вучића треба да дочека на одговарајући начин и достојанствено после његовог негативног искуства у Сребреници, 2015, када је, иначе, Вучић био нападнут, а починиоци до данас нису пронађени.

Иванић такође каже да би сада било значајно да се покрену неке ствари које су годинама стајале недефинисане, а једна од њих је – питање граница.

Већ 15 година се зна где су границе, али се тај споразум не потписује зато што је Србија била заинтресована за неколико места за размену, а БИХ о томе није хтела да прича. Надам се да ће се створити услови у БИХ да почне о томе да се разговара, тако да је то само почетак„, каже он за Танјуг.

Младен Иванић,фото Танјуг/Д.Кујунџић

Иако ће, каже, бити пуно конкретних и практичних тема, не очекује се прича о ауто-путу Београд-Сарајево, јер о томе нема сагласности унутар БИХ.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко очекује да ће ситуација после Вучићеве посете Сарајеву бити још боља.

Коментаришући позитивно Вучићеву посету, он је на исти начин оценио и његову иницијативу за интензивнију сарадњу Србије са Србима у региону и дијаспори. Добре поруке и нову етапу у односима Србије и БИХ очекује и министар спољних послова Црнадак.

Реч је о посети од огромног значаја и за БиХ и за Србију, односно за однос две земље, регион, али и бошњачко-српски дијалог. Мислим да је он ( Вучић) као један од стубова промоције једног истинског разумевања и истинског приближавања народа и земаља у региону веома важан гост. Ово је једна од најважнијих посета у последње време„, рекао је Црнадак за портал „Klix.ba“.

Главни уредник новинске агенције ФЕНА, са седиштем у Сарајеву, Дејан Јазвић оцењује да бошњачка страна можда и највише очекује од те посете, јер влада дубоко уверење да Вучић има снажан утицај на председника РС Милорада Додика и „провлачи се нада да би он могао да ублажи Додикове ставове према БиХ“.

Такође, каже Јазвић за Танјуг, постоји нада ће долазак председника Србије подстакнути решавање отворених билатералних питања и на неки начин помоћи релаксирању унутрашњих националних и политичких односа у БИХ.

БИХ је ушла у предизборну кампању за изборе идуће године због чега су започете реформе и само функционисање власти запало је у својеврсну блокаду. Постоји нада да би Вучићева посета могла позитивно деловати и на унутрашњу ситуацију у БиХ„, рекао је Јазвић.

У Сарајеву има мишљења да Вучићева посета има додатну тежину због унутрашњих превирања у БиХ, а он сам је недавно, на питање како види сукоб Мирослава Туђмана и Бакира Изетбеговића, констатовао да је очигледно да постоје одређена трвења и проблеми у хрватско-бошњачким односима, али да као председник Србије не би то да коментарише.

Циљ Србије је, како је поручио, да има добре односе и једнима и с другима, али и да зна шта се збива.

Очигледно да постоје трвења и проблеми не само у српско-бошњачким односима већ и у хрватско-бошњацким, а ја им желим да то превазиђу„, рекао је Вучић.

Валентин Инцко,фото Танјуг/Д.Голл

Како је навео, посета Сарајеву имаће смисао управо у томе да се успостави дијалог, цивилизован и пристојан, као начин решавања српско-бошњацких проблема.

Иначе, Вучић је у Сарајеву био у марту ове године као председник Владе Србије, где је учествовао на самиту премијера Западног Балкана.

Он се са члановима Председништва БиХ током премијерског мандата више пута састао на међународним скуповима, а био је и два пута у Мостару на привредном сајму и у Сребреници на комеморацији жртвама ратног злочина.

С друге стране, чланови Председништва БИХ били су на Вучићевој инаугурацији у Палати Србија, а бошњачки члан Бакир Изетбеговић рекао је тада да са председником Србије наставља исту, отворену политику коју су водили док је он био премијер, додајући да су још тада обећали да ће радити на поправљању односа две земље и два народа – српског и бошњачког.

TANJUG.rs

проверите такође и

Радоњић: Небојша Стефановић најбоље решење!

Небојша Стефановић је најбоље могуће решење на месту Председника савета за националну безбедност 1.Можете ли …