Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » НОВИ САД – Спојен део Жежељевог моста
foto: JAROSLAV PAP

НОВИ САД – Спојен део Жежељевог моста

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је од данас део конструкције Жежељевог моста са петровараднинске стране спојен са централним стубом.

зезељев мост јпг
Танјуг (Јарослав Пап)

То је добра и важна вест, део симбола новог будућег Жежељевог моста„, рекао је Мировић.

Он је објаснио да ће почетком октобра и конструкција са новосадске стране такође бити спојена са централни стубом моста, након чега се ослобађа градилиште са обе стране, те ће радови бити интензивирани.

План је, истакао је Мировић, да до јануара буде успостављен железнички саобраћај, а да комплетан саобраћај и потпуно завршен мост буде предат Новосађанима у рано пролеће.

Ту више нема проблема, било је неколико недеља кашњења, али задовољни смо„, рекао је Мировић за РТС.

Процењује се штета узрокована сушом

Игор Мировић је изјавио да се воде интензивни разговори са Министарством пољопривреде о мерама за помоћ пољопривредницима због штете узроковане сушом и да очекује да се до краја овог или почетком наредног месеца изађе са мерама.

На министру је иницијатива, ми ћемо помоћи мерама које су у надлезности Покрајинске владе. Морамо да сагледамо размере и проценимо штету и верујем да ћемо крајем септембра и почетком октобра изаћи са ставовима и механизмима које Покрајинска влада има у склопу мера ресорног министарства„, рекао је Мировић за РТС.

У покрајини се, додаје, размишља о томе да се део накнада, када је реч о водним допориносима које наплаћују Воде Војводине, умањи или да се отпишу камате, али истиче да је још увек рано говорити о мерама.

Биће то читав склоп мера које приопрема надлежно министарство и уверен сам да ће то бити озбиљне мере које ће у значајној мери надоместити штету„, рекао је он и додао да је шуша била велика, али не у дрмаатичним размерама, попут оне из 2012. године.

Мировић је истакао да је део новца, након ребаланса покрајинског буџета, предвиђен за нове инвестиције.

Расписан је конкурс, који траје до 20. септембра, на који са пројектима могу да се јаве локалне самоуправе.

Све снаге у Војводини усмеравамо у развој локалних самоуправа, инфраструктурне пројекте, у саобраћајне инвестиције, у области снадбевања водом у општинама где је стање незадовољавајуће, попут Ковачице, где почиње изградња фабрике воде„, рекао је Мировић.

Додао је да би крајем октобра требало да буду потписани и први уговори.

Када је реч о најзначајнијом инвестицији, изградњи аутопута од Новог Сада до Руме, Мировић каже да је тај посао у рукама Владе Србије.

Ми смо припремили све што је потребно и то једини посао у Србији који у овом тренутку има потпуно спремну пројектну документацију. Очекујемо да за годину или две, када се заврши Коридор 10 и када завршимо послове на Коридору 11, то буде један од приоритета„, рекао је Мировић.

Он је најавио и изградњу објекта у кампу „Летенка“, која би требало да почне следеће године, а који ће моћи да користи више од 300 деце, а пре свега млади спортисти, и то током целе године, за учење, одмор, рекреативну наставу…

tanjug.rs