četvrtak , novembar 23 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Србима три министарства у влади Рамуша Харадинаја

Србима три министарства у влади Рамуша Харадинаја

Избор председника ДПК подржали и посланици Српске листе, а одлуку о томе да ли ће учествовати у влади донеће после нових консултација са представницима Београда

foto: rojters

Избором председника Демократске партије Косова Кадрија Веселија за председника Скупштине Косова прекинута је тромесечна блокада покрајинских институција. За кандидата „ратне коалиције” ПАН Веселија гласала су 62 посланика, међу којима и девет посланика Српске листе, док су 52 посланика била против.

На наставку конститутивне седнице, после пет неуспелих покушаја у претходна три месеца, осим шефа парламента, изабрано је и пет потпредседника, међу којима је Славко Симић из Српске листе. Троје потпредседника су Албанци – Џавит Халити из коалиције ПАН, Аида Дергути из Самоопредељења и Кујтим Шаља из Демократског савеза Косова (ДСК), док је пети представник мањина Муфера Шиник. Председник Косова Хашим Тачи дао је мандат за састав владе Рамушу Харадинају, лидеру Алијансе за будућност Косова.

Медији у Приштини очекују да ће после избора председника скупштине јужна српска покрајина најкасније до понедељка добити и владу са Харадинајем на челу. Према незваничним информацијама, своје министре у будућој косовској влади имаће и Српска листа. Портпарол Српске листе Игор Симић каже да представници ове странке Срба са КиМ неће кочити формирање косовских институција.

Када су у питању даљи кораци, евентуално формирање владе Косова, о томе ћемо одлуку однети након што будемо обавили консултације са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем”, рекао је Симић и поручио је Србима и осталим неалбанцима да ће се Српска листа као и до сада борити за њихов бољи живот, истичући да су и ови потези потврда тога.

Да ће Косово у понедељак добити владу навео је Миљаим Зека, из Иницијативе за Косово који тврди и да је коалиција ПАН била спремна да већ данас изабере нову извршну власт, али да је то одложено за неколико дана, јер је Српска листа наводно тражила да се за владу гласа почетком следеће недеље. Косовски медији наводе да ће према коалиционом споразуму са Алијансом за ново Косово, која је напустила Демократски савез Косова одлазећег премијера Исе Мустафе, Беџет Пацоли постати први потпредседник владе, а да ће његовој партији Алијанси за ново Косово припасти још четири министарства. Пацолију је, по том споразуму, требало да припадне и ресор пољопривреде, али се његова странка одрекла овог министарства будући да је раније договорено да оно припадне Српској листи.

Приштински медији јуче су констатовали да ће Српска листа имати три ресора, и то министре пољопривреде, локалне самоуправе и министарство за повратак и заједнице. Кандидат коалиције ДСК за премијера Авдулах Хоти предвиђа да нова влада неће имати дуг век и да ће ускоро бити организовани нови избори. Према његовом мишљењу, будућа косовска влада неће моћи да донесе ни најједноставнију одлуку. „Уколико имају 62 посланика, биће потребно да 61 буде присутан све време како би се доносили закони. То је влада осуђена на пропаст”, рекао је Хоти, преноси „Косова Сот”.

 

проверите такође и

Радоњић: Небојша Стефановић најбоље решење!

Небојша Стефановић је најбоље могуће решење на месту Председника савета за националну безбедност 1.Можете ли …