Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Жене у медијима ређе заступљене него мушкарци
freeimages.com

Жене у медијима ређе заступљене него мушкарци

Жене у медијима су ређе заступљене него мушкарци и најчешће неадекватно, саопштило је данас Координационо тело за родну равноправност којим председава потпредседница Владе Зорана Михајловић.

равноправност полови мускарци зене људи сарадња заједница заједниство

Жена је у медијима заступљена у једној од четири вести и то најчешће сензационалистички, а врло ретко кроз професију и успех који остварује. Подржавамо апел Академије женског лидерства да се све релевантне институције укључе како би се спречило даље мизогино и сексистичко линчовање жена у медијима„, наводи Кородинационо тело.

У Координационом телу кажу да је овај проблем препознат и у Националној стратегији за родну равноправност које је ово тело израдило, те да су мере за његово решење предвиђене у Акционом плану за спровођење Стратегије.

У најскоријем року биће одржана још једна у низу обука за новинаре и уреднике које на ову тему спроводимо, а обавеза родно сензитивног извештавања једна је од мера у новом Закону о родној равноправности који смо припремили„, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, изазови које свакодневица ставља пред жене су огромни.

Бити жена у Србији која се „дрзнула“ да се укључи у политички и јавни живот земље, носи са собом тежак терет. Наша обавеза је да их охрабримо и подржимо„, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, иако данас сви говоре о родној равноправности и бољем положају жена, отпори су велики.

У претходне три године урадили смо много да родна равноправност постане један од приоритета целог друштва и данас се о томе много говори. Ипак, када на ред дође усвајање закона и стратешких докумената који треба да омогуће бољи положај жена, јаве се отпори и критике„, наводе у Координационом телу.

TANJUG.rs