Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » Алергични на мукама до краја септембра

Алергични на мукама до краја септембра

Полен амброзије у ваздуху je и до 20 пута у већим концентрацијама од граничних, најгоре је у Војводини. Због ове коровске биљке пати, у просеку, сваки десети становник Србије

Thinkstock

ПОЛЕН амброзије, кривац за муке многобројних алергичних, већ данима је у повећаним концентрацијама у ваздуху широм Србије – чак и до 20 пута преко граничних вредности! Како кажу из Агенције за заштиту животне средине, високе концентрације овог полена остаће и у наредној недељи, док ће у ваздуху остати до краја септембра.

Због ове коровске биљке пати, у просеку, сваки десети становник Србије, и узрок је више од половине свих поленских реакција.

Овај опасан коров почиње да цвета од средине августа, када је већ касно за праву акцију сузбијања. Амброзија, кажу стручњаци, мора да буде посечена пре цветања, крајем јула и почетком августа, јер када се коси у цвету, полен може чак и да се рашири. Ветар може да разнесе полен и на удаљеност од 300 километара. Једна биљка има и до 150.000 семенки.

– Суво, ветровито време погодује ширењу и јачању ефеката на оне који су алергични – кажу у Агенцији за заштиту животне средине СЕПА. – Падом температуре амброзија инванзивније цвета, а први дани септембра су период њене највеће концентрације. Почињу да цветају и бочне гране корова, а та ситуација трајаће до краја септембра. Зато апелујемо на суграђане да прате наш сајт са информацијама о концентрацијама алергена у ваздуху и понашају се у складу с тим.

Агенција за заштиту животне средине мери концентрације алергена у 25 мерних станица, од којих су две у Београду. Већ неколио недеља у „црвеној зони“ високих концентрација управо је полен амброзије. Више пута су пређене граничне вредности од 30 поленових зрна по метру кубном ваздуха, а неким данима, на одређеним локацијама, граничне вредности су премашиване и 20 пута!

Највеће концентрације полена амброзије су по правилу у Војводини, али и у Београду, док је мања ка југу Србије – Нишу, Врању, Сокобањи, а најнижа на Златибору.

– У Војводини амброзије највише има због напуштених, необрађених њива, зараслих парцела – кажу наши саговорници. – Расадници ове биљке су и речна корита Саве и Дунава који се не одржавају. Било би значајно да и код нас постоји одредба закона, попут оног у Хрватској, где су власници обавезни да уклањају амброзију са својих парцела.

ВАКЦИНЕ
КОД пацијената код којих симптоматска терапија не даје ефекте, укључује се имунотерапија, спроводи хипосензибилизација алергенским вакцинама – каже др Тадић. – У питању су екстракти полена амброзије који се узимају у капима. Екстракти ових алергена повећавају толеранцију организма, али не заувек, већ највише три до шест година. Не могу се купити у апотекама, израђују их у Торлаку и дају се искључиво уз индикацију алерголога.

По речим др Драгане Тадић, начелника одељења алергологије и имунологије КБЦ Бежанијска коса, сваке године бележи се повећање броја алергијских обољења, а амброзија је изузетно алергогена и велики број пацијената је осетљив на њу.

– Полен амброзије може да утиче на све респираторне органе, изазива отицање и сузење очију, запушен нос, кијање, суви кашаљ, или тешке нападе бронхијалне астме – каже др Тадић.

САВЕТ

АЛЕРГИЧНИ на полен амброзије требало би да избегавају излазак из куће ујутру, јер је тада концентрација полена најјача – кажу у Агенцији за заштиту животне средине. – Препорука је и чешће пресвлачење, јер полен остаје на одећи, као и често туширање и прање косе како би се спрао полен. Добро је и бити у климатизованим просторијама, јер филтери из клима-уређаја задржавају полен. И наравно, користити терапију против алергија. Преко дана треба држати прозоре затворене, стан чешће усисавати и узимати редовно антихистаминике и спрејове на бази кортикостероида.

САМИ ЧУПАЈУ КОРОВ

СТАНАРИ београдског насеља Бежанијска коса испричали су репортерима „Новости“ да су амброзију чупали голим рукама.

– Све нас је више који имамо тегобе због овог корова – каже нам једна од житељки Улице партизанске авијације. „Зеленило“ овде није крочило. Пролетос смо се организовали и сами чупали коров, а ускоро ћемо морати опет.

Амброзија се уништава механичким и хемијским путем. С обзиром на то да се и ове године са сезоном кошења почело у марту, амброзије на уређеним јавним зеленим површинама које су у систему нашег одржавања нема – истичу у ЈКП „Зеленило Београд“.

Највећи проблем су плацеви који нису ни у чијој надлежности.

novosti.rs