Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Јанковић хоће „трон“, гура све од себе

Јанковић хоће „трон“, гура све од себе

Могућа нова престројавања у опозицији после објављивања принципа покрета слободних грађана. Јовановић: Захтеви су аутодеструктивни Чанак: Политички аматер ради у корист власти

„ПРИНЦИПИ“ које је истакао Саша Јанковић, у опозиционим круговима схваћени су и као његово настојање да се наметне као кључни играч међу ривалима власти.

Јанковић, према информацијама из опозиционих кулоара, планира да на изборе изађе без удруживања са другим значајнијим играчима, а уверен је да би у том случају остварио најбољи резултат од свих опозиционих листа.

Иако се спекулише да би нова странка Вука Јеремића радо направила коалицију са Јанковићевим ПСГ, бивши заштитник грађана, према нашим информацијама, покушава да их „преусмери“ ка Дверима. Тако би се ПСГ нашао као најснажнија опозициона групација у центру, са Дверима и Јеремићем, евентуално и ДЈБ, са десне и блоком ДС-СДС којем би се прикључиле још неке мање партије, са леве стране.

У том светлу тумачи се и Јанковићево нагло заштравање односа са ДС, што му је послужило као алиби да прекине разговоре о уједињавању опозиције.

Како се незванично може чути у неким круговима ДС, у овој странци преовлађује незадовољство због, како кажу, некоректних потеза бившег омбудсмана којег су подржали на председничким изборима. Наши извори кажу да већини у табору демократа, Јанковићев „програм“ делује као „принципи за освајање лидерске позиције у опозицији, а не за победу над Вучићем“.

Удар на Јанковића у петак је стигао од партија које он оптужује за пактирање с Вучићем – ЛДП и ЛСВ. Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је Јанковићеве принципе оценио као аутодеструктивне:

– Од Американаца се тражи да разговарају са Северном Корејом, а ја треба да пристанем на принцип да никада нећу разговарати са Вучићем зато што Јанковић није добио трећи мандат заштитника грађанина, или постао судија УСС. Или што се коло среће окреће, па је Тадић који је правио СНС, дошао у позицију да гледа како напредњаци реализују политику мимо њега. Јеремићу је Вучић био у реду све док се није оклизнуо на изборима у УН.

Чанак је рекао да је Јанковић „политички аматер“ који ради директно у корист власти. Јанковић није желео да коментарише ове оптужбе.

ДС: БЕСМИСЛЕНИ ПРОЈЕКТИ

ОДГОВАРАЈУЋИ на Јанковићеве принципе, из ДС поручују да су тренутно фокусирани на разговоре са грађанима широм Србије и формулисање јасног програма за Београд:

Представићемо визију за престоницу, за разлику од тренутних бесмислених пројеката који постоје само да би се створио утисак продуктивности – кажу у ДС.

novosti.rs