Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » НОВИ САД – Недеља јапанске културе

НОВИ САД – Недеља јапанске културе

Нови Сад ће још једном имати велику прилику да се упозна с обичајима, културом и традицијом далеког Јапана, а све у организацији Књижевно-еколошког клуба српско-јапанског пријатељства „Ждрал”.

Недеља јапанске културе трајаће од уторка, 12. до петка, 15. септембра, а Новосађане очекује богат културно-уметнички, спортски, научни и филмски програм, кроз који ће моћи да сазнају више о тој, за нас, егзотичној земљи.

Уз Клуб „Ждрал”, организацију су помогли Културни центар Новог Сада, те Покрајински завод за заштиту природе и треба очекивати за сваког по нешто.

„Програм у оквиру „Недеље јапанске културе” трајаће четири дана. Првог дана, нешто после отварања, имаћемо представљање Фондације „Нови Сад 2021” везано за Европску престоницу културе, уследиће музика и хаику поезија, а најважнији гост прве вечери је Хироши Јамасаки Вукелић, човек који је превео „Горски вијенац” на јапански, установио први српско-јапански речник и многа друга дела. Ту ће бити и интересантна изложба нашег суграђанина Александра Педовића. Другог дана ће бити представљени музички инструменти „јамаха” и мноштво школованих музичара и, као и први, одржаваће се у просторијама Културног центра Нови Сад. Трећег дана је спортски дан и вече јапанских борилачких вештина, у просторијама Удружења самосталних занатлија на Тргу Марије Трандафил 14 . Гости су нам тренер аикида Милан Величковић и наш златни олимпијац yудиста Славко Обадов, али ћемо приближити посетиоцима и предстојеће Олимпијске игре у Токију.“, почео је причу председник Удружења „Ждрал” мр Александра Павић. –

Покренута је иницијатива изградње јапанског врта у Новом Саду, а у плану је да заживи на Новом насељу

Последњи дан „Недеље јапанске културе” биће посвећен екологији, али предвиђени су и додатни филмски садржаји.

„Последњи дан је резервисан за Покрајински завод за заштиту природе, приказаћемо неколико кратких документарних филмова за које ће бити задужен др Оливер Фојкар, наш члан од почетка и угледни режисер. За крај приче и велико финале, приказаћемо и филм о јапанском врту, а презентација је ту због упознавања Новосађана с новим вртом који ће красити наш град. Током фестивала одржаће се и Недеља јапанског филма у биоскопу Културног центра, а директор је Ђорђе Каћански, тако да наше суграђане очекује богат програм“, закључио је Павић.

На причу о јапанском врту надовезала се председница програмских активности у Клубу српско-јапанског пријатељства „Ждрал”др Марица Маријанац Сузић.

„Тим који је окупљен око Клуба српско-јапанског пријатељства је покренуо иницијативу изградње јапанског врта у Новом Саду, а они већ постоје у Београду и Врњачкој Бањи“, рекла је др Марица Маријанац Сузић. Она додаје да у Покрајини још нема таквог врта и то је одлична прилика да се тако нешто уради.

„На почетку, градске структуре су заинтересоване за такав пројекат и очекујемо да ће се почетком октобра све реализовати те да ће доћи представници јапанске фирме „Косуги”, која гради вртове по читавом свету. Постоји могућност да се обезбеди донација неких јапанских фирми, као и додатних фондова, да би се пројекат завршио. Начелна прича је да јапански врт заживи на Новом насељу, али ће се све дефинитвно знати у октобру“, каже др Маријанац Сузић.

Пет година Клуба

За пет година Клуб српско-јапанског пријатељстав „Ждрал” имао је двоцифрен број акција, пре свега везаних за органску храну, промоције књига, музичке и еколошке филмове и стварање јапанског врта биће им највећа акција до сада.

Најистакнутији чланови Клуба су доктори наука Марица Маријанац Сузић, професорка Новосадског универзитета и др Оливер Фојкар, затим оперативац Бора Јагодић, песник Зоран Додеровића, угледни музичар Бранко Веселиновић, рецитаторка Кармен Антић, музичар и књижевник Милан Шоћ, те Ђорђе Каћански, као и многи други угледни Новосађани.

ДНЕВНИК