Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Синиша Павић о легендарном глумцу: Шурда не може никада да умре!

Синиша Павић о легендарном глумцу: Шурда не може никада да умре!

Синиша Павић, наш прослављени сценариста, за “Новости”, о сећању на легендарног љубишу самарџића и њиховом заједничком раду. Оно што је урадио глумећи Шурду, траје већ 40 година. Између нас двојице створена је, како се каже, нека хемија

УЛОГА Боривоја Шурдиловића Шурде у серији “Врућ ветар” омиљеном Смокију донела је велику популарност, а сценаристи Синиши Павићу заувек је обележила каријеру. О сарадњи два велика уметника, за “Новости” говори нам човек чије се серије памте.

Мој први сусрет са Љубишом Самарџићем био је у биоскопу. Гледао сам “Прекобројну”. То је био први контакт, и оно што се зове “љубав на први поглед”. Између нас двојице створена је, како се данас каже, нека хемија. Имао је нешто што је из њега избијало, без обзира на то какву је улогу играо. Било да је играо у “Дивљим свињама”, као мали шверцер, или неког партизанског борца. Код њега је увек доминирао јак животни набој. Он је просто живео у улози – каже, на почетку, Павић.

Објашњава нам да су дуго бирали главног глумца:

Редитељ Аца Ђорђевић и ја смо постигли компромис, сматрајући да добар глумац може да одигра све, а лош ништа. Али и за ту улогу било је важно одабрати праву личност. И одабрали смо Љубишу Самарџића. Не само да је на њему лежао терет серије, јер је он био присутан у више од 80 одсто кадрова, а од таквог глумца зависио је и успех серије – каже нам Павић и анализира како је Самарџић ушао у тај лик:

– Љубиша је играо Шурду на свој начин и само је тако могао да игра. Из свег бића. Срећа је била у томе што је начин на који је он одабрао да игра Шурду био и најбољи. Одиграо га је не као лењивца, не као човека који не воли да ради, који је лењ, коме пада притисак, који зановета, који на сваком послу забрља… Он је ушао у суштину лика. Шурда се бори против околности у којима се нашао. Он је борац за место под сунцем, за кров над главом, за праву жену… У свакој борби је трпео пораз за поразом, али до коначне победе. А то је победа љубави над преваром, талента над осредношћу, честитости над сумњивим људима… Није пристајао на компромисе. А када је све то нашао, онда је испало све како треба.

Павић нам открива да има посебну жал…

После тога сам тражио и да игра у “Бољем животу”, али ту је имао потпуно другачију улогу. Човека који вара жену, хохштаплера који се коцка… Али и у тој улози је био шармантан и пленио је. Било ми је жао, иако је то била велика серија, што његова улога није могла бити још већа. И још нешто ми је жао, што није играо у “Срећним људима”. Нажалост, победио је став да телевизија троши лице глумачко и да не треба стално узимати Љубишу. Моја супруга Љиљана и ја и данас сматрамо да би он обогатио ту серију – сећа се Павић, и закључује:

– Али тако је како је, ја сам задовољан и срећан што је он учествовао у ономе што је за мене било веома важно и што сам имао срећу да имамо таквог глумца. Хоћу још да додам да велики глумци никад не умиру до краја, односно не умиру потпуно. Оно што је Шурда урадио, трајало је ево већ 40 година. И данас кажу, кад се репризира серија, да је Шурда живљи него икад раније. Ја се надам да ће и они који су се тек сад родили, који ће се можда родити, имати прилике да се сусретну са Шурдом.

ПРВИ ПРАВИ СУСРЕТ

ЗАЈЕДНО смо радили неке мање ствари на телевизији, нешто за њега и Милену Дравић. А први наш прави сусрет срећом догодио се баш на до тада мом најзначајнијем тексту, а то је “Врућ ветар”. Дуго је тражен глумац за главну улогу, а та серија је дуго припремана. Десет епизода је снимано пуних девет месеци – каже Павић.

novosti.rs