četvrtak , novembar 23 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Црна Гора: Срби на маргини „српске Спарте“

Црна Гора: Срби на маргини „српске Спарте“

Проблеми српског народа у ЦГ биће изложени до краја месеца у Декларацији о заштити националних интереса. Међу руководиоцима у просвети, здравству, правосуђу као и полицији готово да нема Срба

foto: Sputnik.rs

ПОЛИТИЧКИ, национални и културни представници српског народа у Црној Гори до краја септембра ће заокружити целовити текст који ће, у име српског народа Црне Горе, бити достављен руководствима Србије и Републике Српске. На првом састанку Нове српске демократије, Демократске народне партије и дела српске интелектуалне елите у Црној Гори отворена је расправа о тексту који ће српски народ из Црне Горе представити приликом заједничке декларације руководстава Београда и Бањалуке.

У каквом су положају Срби у некадашњој „српској Спарти“ – Црној Гори, говори податак да у органима државне управе, односно на руководећим местима у просвети, здравству, правосуђу и полицији готово да их нема.

– Не постоји ниједан директор Србин у основним и средњим школама, вртићима, домовима здравља и болницама у Црној Гори. Нема их ни међу запосленима у дипломатско-конзуларним представништвима Црне Горе у иностранству – указује Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије. – У школским програмима, нарочито у уџбеницима историје за основну и средњу школу Срби се третирају као рушилачки и реметилачки фактор, не само у Црној Гори, него уопште у региону, и као једини и искључиви кривац за сва негативна дешавања на Балкану у последњих сто година. Исти третман Срби имају и на ТВ Црне Горе, која је наводно јавни сервис свих грађана ове земље. За књижевно-уметничка и научна дела настала на српском језику чији су аутори Срби, из државног буџета не издваја се ниједан цент.

Председник Српског националног савета др Момчило Вуксановић упутио је писмо председнику Србије Александру Вучићу и црногорском премијеру Душку Марковићу захтевајући хитан састанак „због неподношљивог статуса Срба и њихове незапамћене дискриминације у Црној Гори“.

ЊЕГОША ПРЕКРАЈАЈУ – Преправљањем Његошевих стихова у школским уџбеницима и читанкама, с намером да се порекне његова исказница „да српски пише и збори“, као и укупна његова интерпретација у тим књигама у којима нема ниједног стиха из „Горског вијенца“ који се односи на Косово и Милоша Обилића, нити се помиње коме је ово дело посвећено, најтежи је вид дневнополитичке злоупотребе Његошевог дела. Али да иронија буде већа, то непочинство су урадили управо они који се залажу за доношење закона о његовој заштити – наглашава професор Матовић.

– То сам урадио како бих им предочио изузетно тежак положај српског народа и разне облике дискриминације с којима се српски народ у Црној Гори сусреће деценијама. Посебно о препорукама заштитника људских права и слобода Скупштини, Влади и Врховном суду Црне Горе о дискриминацији српског језика и ћириличног писма у државним институцијама и односима Министарстава просвете према захтевима Српског националног савета за доследно поштовање Уставом гарантованих права српског народа – каже Вуксановић. – Чаша жучи је преливена након што је Влада премијера Марковића именовала нови Национални савет за образовање у ком нема ниједног Србина!

Вуксановић подсећа да српско питање није у Црној Гори и региону запостављено само у протеклих двадесет година, него и у минулих сто година. Подсећа да је Срба на почетку 20. века на првом попису становништва у самосталној књажевини Црној Гори било око 95 одсто, а данас их је тек 28 процената.

ФАШИСОИДНА ПОРУКА

Уклањање лика и дела Светог Саве из школских програма и уџбеника можда најбоље осликава карактер и смисао данашњег школства у Црној Гори – сматра професор српског језика Веселин Матовић. – У овдашњим читанкама не постоји ниједан писац који је именован као српски, што значи да у Црној Гори никада није било српских писаца, према томе ни српског језика ни српског народа. То је, напросто, фашисоидна порука.

novosti.rs

проверите такође и

Радоњић: Небојша Стефановић најбоље решење!

Небојша Стефановић је најбоље могуће решење на месту Председника савета за националну безбедност 1.Можете ли …