četvrtak , novembar 23 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Колинду сад жуљају „мигови“ за Србију

Колинду сад жуљају „мигови“ за Србију

Председници Хрватске Грабар Китаровић смета војна сарадња наше државе са Русијом. Вулин: Нека пита нас, не мора да иде далеко да би чула – то се вас не тиче

Фото ЕПА

НАПЕТЕ односе Србије и Хрватске поново је додатно затегла председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић најавом да ће председнику Русије Владимиру Путину поставити питање о – руско-српској војној сарадњи.

Колинда Грабар Китаровић је, у интервјуу за загребачки Н1, најавила да ће то питање, којим задире у право Србије да води сопствену спољну политику, као и у међусобне односе Србије и Русије, покренути приликом предстојећег сусрета са Путином у Москви.

На њену најаву јуче је, за „Новости“, оштро реаговао министар одбране Александар Вулин:

– Хрватска политика не може да превазиђе своје дубоке комплексе када је Србија у питању. Госпођа Грабар Китаровић може са председником Путином да разговара о чему год да јој се дозволи, али о односима Србије и Русије не може.

ПОСЕТА ДО КРАЈА ГОДИНЕ – ГРАБАР Китаровић је потврдила писање „Новости“ да жели да упути позив и организује долазак председника Србије Александра Вучића у Загреб до краја године. Она је поручила да то не треба да буде само протоколарна посета, већ прилика за решавање питања несталих, граница и других отворених питања између две земље. Потврдила је и да су два председничка кабинета у контакту и да се договарају о садржају и плану посете.

Вулин каже да земља која је Русији увела санкције можда може Путину да правда своје ставове, али никако не може да тражи објашњења о српској политици или нашој војној сарадњи:

Све што је занима нека пита нас, не треба да иде на тако далек пут да би чула – то се вас не тиче.

Ово није први пут да се Грабар Китаровић бави односима Србије и Русије и коментарише њихово пријатељство. Раније је, у више наврата, говорила о томе да би Србија требало да поштује санкције западних земаља према Москви уз оцену да је Кремљ то заслужио због кршења међународног правног поретка. Такође, хрватска председница је говорила и о томе да Русија нелегитимно спутава интеграције земаља југоисточне Европе у ЕУ и НАТО.

Њена последња изјава о сарадњи наше земље и Русије долази непосредно након што је из Москве потврђено да ће договорени „мигови“ ускоро бити испоручени Србији, али да је могуће да се разговара и о набавци чувеног ракетног система „С-300“. Планирана посета Колинде Грабар Китаровић Москви требало је да буде прилика за детант у односима између две земље, који су погоршани након што се Хрватска придружила санкцијама против Москве.

novosti.rs

проверите такође и

Радоњић: Небојша Стефановић најбоље решење!

Небојша Стефановић је најбоље могуће решење на месту Председника савета за националну безбедност 1.Можете ли …