Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » ОХРАБРЕЊЕ ЗА РАТАРЕ – Суша хара, помоћ стиже!

ОХРАБРЕЊЕ ЗА РАТАРЕ – Суша хара, помоћ стиже!

Поруке са пољопривредног сајма „Експо 2017“ у Бачкој тополи охрабриле ратаре у Србији. На територији Војводине почиње рад 11 регионалних хидросистема за наводњавање

БАЧКА Топола је минулог викенда 14. пут, колико се одржава Сајам пољопривреде и привреде „Експо“, отворила врата за све који се баве или желе да се упознају са аграром и новим технологијама. Производе и услуге представило је више од 300 излагача, од великих фирми које нуде пољопривредну механизацију до произвођача меда, ракије, вина и чувара народне традиције.

Оно што је обележило овогодишњу пољопривредну производњу, сви су сагласни да је суша, која је у многим крајевима десетковала род. Оно што бар мало може да обрадује пољопривреднике је најава министра пољопривреде Бранислава Недимовића да ће држава мерама помоћи у санирању штете.

Ми смо озбиљна држава и водимо рачуна о томе шта се дешава у погледу приноса на пољопривредним површинама и у складу са тим изаћи ћемо са системом мера – најавио је министар Недимовић. – Међутим, не можемо у сваком тренутку да очекујемо шта ћемо од државе да добијемо, него да системски уводимо системе за наводњавање, јер је то најјачи начини борбе против непогода. Морамо да афирмишемо и систем осигурања и поново да подигнемо систем противградне заштите.

И Секретаријат за пољопривреду АПВ има проактиван став према проблему суше и у свакодневној је комуникацији са пољопривредним саветодавним службама и општинама. Такође је најављен сет мера, са којим ће се изаћи одмах после жетве, а које треба да ублаже последице суше.

НАЈВАЖНИЈЕ У БУДУЋНОСТИ – ЗДРАВА храна је нешто што јесте и што ће бити најважније у наредним деценијама, а ми имамо прилику да је производимо и испоручујемо – поручио је Иштван Пастор, председник Скупштине АПВ, отварајући сајам.

Издвојили смо 30 одсто више новца у односу на прошлу годину за набавку система за наводњавање, копање и опремање бунара. Када томе додамо да у Војводини почиње да се ради 11 регионалних хидросистема за наводњавање, да већ имамо припремљених 13 пројеката за другу фазу и да смо издвојили средства ребалансом буџета за нових 14 пројеката, дођемо до укупне површине од 120.000 хектара, за које ће бити омогућено наводњавање – истакао је и Вук Радивојевић, покрајински секретар за пољопривреду, додајући да у аграрном буџету Војводине никада није било више новца опредељеног за пољопривреднике.

Ове вести су донекле охрабриле окупљене, али је много више било оних који су невољно одмахивали главом на питање како су задовољни родом.

– Приносом се ове године мало ко поноси. А за то је најлакше кривити небо – кратко нам је, у пролазу рекао пољопривредник из околине Тополе. – Механизацију могу само да гледам, јер са овим приносом и актуелним ценама не знам ни да ли ћу бити на нули. О некој заради да ни не говоримо.

novosti.rs