Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » ЗЕЛЕНА ОАЗА У НОВОМ САДУ – Ниче први јапански парк!

ЗЕЛЕНА ОАЗА У НОВОМ САДУ – Ниче први јапански парк!

Између Новог насеља и Детелинаре ускоро нова ексклузивна зелена оаза у Новом Саду. Градоначелник најавио и финансијску помоћ Јапана у уређењу запуштене локације

НОВИ САД би могао да добије први јапански парк. У разговорима са амбасадором ове далеке и нама пријатељске земље изражена је спремност да нова зелена оаза у граду, између Детелинаре и Новог насеља, буде уређена по угледу на традиционалне паркове у Земљи излазећег сунца.

По најавама градоначелника Милоша Вучевића, у Амбасади Јапана су веома заинтересовани да осим уређења и финансијски подрже цео пројекат.

– Нови Сад би могао да добије први јапански парк, а то ће наш град додатно обогатити – порука је Вучевића. – Надам се да ће и ова лепа прича о сарадњи бити брзо реализована.

„Новостима“ је потврђено у ЈКП „Градско зеленило“ да су њихове екипе већ увелико почеле радове и да ће цео простор почети ускоро и да поприма прве обрисе уређене зелене површине.

Припреме овог комуналног предузећа за велики и изазован посао на уређењу прати упоредо објављен тендер за опремање парка, који ће се налазити на самом ободу Новог насеља, на простору оивиченом Булеваром војводе Степе, Булеваром Европе и улицама Раше Радујкова и Милана Јешића Ибре. Његови резултати се још очекују.

Градска управа за грађевинско земљиште објавила је тендер за техничку документацију за уређење овог парка. Тендерска документација, пре свега, предвидела је геомеханичка истраживања, геодетске радове, пројекат за грађевинску дозволу, документацију за електроинсталације, као и за јавно осветљење у парку.

Тендер превиђа да се на 3,5 хектара уреди парковска површина са 10 улаза, од којих ће главни бити посебно обележен полукружним партером. У централном делу биће велики цветни партер, а око њега главно шеталиште. Посластичарница ће се налазити у западном делу парка, а одмах поред ње ће бити дечије игралиште. Планира се постављање два игралишта са реквизитима: љуљашке, клацкалице и справа за вежбање.

Даље, према техничкој документацији, предвиђено је да се на јужној страни нађе терен за боћање и клупа са заштитом од сунца, а централни део „јапанца“ биће намењен за концерте, изложбе и различите едукативно-забавне радионице. Предвиђена је и фонтана, чак и прскалице, па и две јавне чесме. Пешачке стазе ће окружити цео парк и спојити га са околином. Да би све било наруку посетиоцима, који се очекују у великом броју, биће потребно обезбедити и већи број паркинг-места.