Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » СОМБОР – Сетва уљане репице у Бачкој
РТВ (Миња Сакан)

СОМБОР – Сетва уљане репице у Бачкој

уљана репица
РТВ (Миња Сакан)

На бачким њивама у току је јесења жетва и берба, али је почела и сетва уљане репице. Оптимални рокови су у току, па су и први хектари засејани овом уљарицом која је све популарнија међу бачким пољопривредницима.

Стеван Доби и Норберт Доби, пољопривредници з Чонопље, дугогодишњи су произвођачи уљане репице. Поштују рокове сетве и уљану репицу већ су посејали. Сетвене површине за сада не повећавају.

Уљану репицу сејем неколико година. Обично то буде од пет до 10 хектара. Све зависи од тога колико сам пре тога имао пшенице, јер уљану репицу сејем на пшеницу„, каже Стеван Доби.

Норберт Доби уљану репицу сеје десетак година. Каже, предност је што се уљана репица прва скида, па омогућава пострну сетву.

Прошле године сам после уљане репице сејао сунцокрет и имао сам од 800 до 1.200 килограма по јутру. Тако да се може рећи да је земљиште са две сетве било потпуно искоришћено„, каже млади пољопривредник Норберт Доби.

Уљана репица враћа се на њиве у западној Бачкој. Производне 2014/2015. посејано је мање од 800 хектара, а производне 2016/2017. године око 2.700 хектара. Цена је оно што ратаре опредељује за ту производњу.

Новац од уљане репице први дође, најсигурнији је. Видите како се крећу цене пшенице и у поређењу са тим, уљана репица је исплативија. Међутим, ако се настави ово повећање сетвених површина пашће и цена. А онда ћемо видети, ако буде тако, нећемо више сејати„, каже Стеван Доби.

Принос ове године није био баш најбољи због суше, а произвођачи кажу да је и цена могла бити боља. Уљану репицу продавали су по 40 динара. Да то не раде преко накупаца и цена би била боља.

Сетва уљане репице тек је почела и још нема процена колико ће ове јесени бити засејано и хоће ли репице бити више него лане.

(rtv.rs)