Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » СУБОТИЦА – На конференцији Фондације Јурић о казни доживотног затвора

СУБОТИЦА – На конференцији Фондације Јурић о казни доживотног затвора

Фондација Тијана Јурић организује у петак 15. септембра у Суботици Конференцију о безбедности деце на којој ће главна дискусија правника бити посвећена иницијативи Фондације за измену Кривичног законика и увођење казне доживотног затвора за починиоце најтежих злочина над децом.

Фондација Тијана Јурић

Поред тога, фокус конференције под називом „Безбедност и одговорност 2017“, биће и на актуелној проблематици када је у питању дигитално насиље над децом, нестала лица и најтежа кривична дела почињена над децом.

Тим поводом, оснивач Фондације Игор Јурић рекао је да је чињеница да се неки закони не примењују на прави начин, али да има и оних закона који се користе у пракси, попут Тијаниног и Зојиног закона, саопштила је та Фондација.

Ја, као обичан грађанин, не могу да гарантујем да ли ће се нешто примењивати или не, али могу да апелујем, да указујем, и да уз стручну јавност убеђујем државну администрацију да мења законе који нису ефикасни„, рекао је Јурић.

Управо је због тога, како је навео, тема панел дискусије на предстојећој конференцији биће казна доживотног затвора.

Он сматра да ће Србија усвојити доживотну казну онда „када буде схватила колико деце страда од многобројних психопата и злочинаца који слободно шетају нашом земљом, а притом су већина повратници“.

Ја се надам да на то нећемо дуго чекати, јер је сваки дан нова шанса за неког новог Рајковића, Ђурића… Држава ће усвојити казну доживотног затвора под условом да сви, као друштво, истрајемо уједињени у тој идеји, ако будемо инсистирали на томе да заштитимо децу, правно и кроз систем„, рекао је Јурић.

Његову ћерку Тијану је брутално након силовања убио Драган Ђурић из Сурчина у јулу 2014. године, који је због тога правоснажно осуђен на 40 година затвора.

Осврћући се на конференцију Јурић каже да ће предавачи, међу којима један број долази из иностранства, на њој изнети прецизну статистику која показује где се наша држава налази по броју страдале деце у односу на друге европске земље.

Целодневна конференција је осмишљена тако да се не бавимо оним чињеницама које су стручној јавности већ познате, већ стремимо ка томе да предавачи изнесу нове информације до којих су у претходних годину дана, колико је прошло од прве конференције, дошли радом у својој пракси„, напоменуо је Јурић.

Он је навео да је проблем дигиталног насиља над децом од прошлогодишње конференције доведен на ниво свакодневне теме о којој се прича у школама, у медијима, на друштвеним мрежама.

Томе се сада посвећује много пажње, што је заиста важно и добро за децу, али и друштво у целини, за ту колективну свест„, навео је Јурић и додао да охрабрује и чињеница да је Влада Републике Србије усвојила Стратегију за сузбијање трговине људима, озбиљног кривичног дела у којој су, у највећем броју, жртве деца.

Међутим, како је рекао, смртност деце је и даље велика, поготово када се ради о породичном и вршњачком насиљу и то је, како сматра, нешто на чему треба радити и што треба спречити.

tanjug.rs