četvrtak , novembar 23 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Брнабић: У наредне три недеље одлука о расту плата и пензија

Брнабић: У наредне три недеље одлука о расту плата и пензија

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да очекује успешне разговоре са Мисијом ММФ-а која борави у Београду, као и да верује да ће се у наредне три недеље изаћи са коначним одлукама око раста плата и пензија.

плате плацање исплата пензије уплата уплацивање кредит кредити стипендије стипендија динари субвенције динар динари новац субвенционисање јпг
Илустрација РТВ

Нама је важно да им представимо наше виђење раста плата и пензија и одрживог раста привреде и очекујем да ћемо имати консензузс у наредним данима јер имамо добру ситуацију у буџету и фискалну дисциплину„, рекла је Брнабић одговарајцухи на питање новинара у Чачку где је разговарала са привредницима из тог краја.

Она је напоменула да је добро што смо успешно завршили седму ревизију аранжмана са ММФ-ом и додала да очекује да успешно окончамо цео аранжман и да се „влада покаже као добар и кредибилан партнер“.

 Фокус ће у наредном периоду, како је подвукла, бити на даљој трансформацији Пореске управе.

Брнабић је подсетила да је јуче постигнут договор око минималне цене рада и истакла да су се синдикати и послодавци по први пут договорили око тога, а да је Влада ту мање више потврдила договор.

Важно је да то повећање минималне цене рада у односу на повећање плата не буде тако да опет буде примамљивије радити у јавном сектору него у привреди. У привреди морају бити бољи услови и веће плате јер она плаћа јавни сектор„, закључила је Брнабић.

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) предвођена Џејмсом Руфом данас стиже у Београд, како би са српским званичницима започела разговоре о буџету за 2018. годину, пише „Политика“.

Како наводи лист, позивајући се на изворе у Влади Србије, разматра се могућност повећања неопорезивог дела зарада, па ће се и о томе разговарати са мисијом ММФ-а.

Тренутно, неопорезиви део зарада износи 11.790 динара, а још није познато колико ће овај „порески цензус“ износити после повећања.

Такво повећање одразило би се на пораст примања запослених који имају уговор о бруто заради, а за оне који имају договорени износ, ништа се не мења, сем сто ће послодавац плаћати мањи порез држави, пише „Политика“.

Тај лист је раније најавио да данас у Београд долази техничка мисија ММФ-а, предвођена Руфом, док у редовну осму ревизију аранжмана ММФ стиже у октобру.

Техничка мисија ММФ-а се од редовне ревизије разликује по томе што Влада Србије нема услове које мора да испуни, да би ММФ Србији одобрио новац.

„Србија ће бити спремна за ЕУ до 2020.“

Ана Брнабић изјавила је данас да ће Србија до 2020. године бити спремна за улазак у Европску унију, додајући да се нада да ће Унија тада бити спремна да отвори врата за нове чланице.

Коментаришући изјаву председника ЕК Жан Клод Јункера да током овог мандата Комисије неће бити новог проширења, јер услови за пријем нису испуњени, Брнабић је рекла да око тога не брине, јер је наш пут ка ЕУ – пут на коме ми усвајамо одређене стандарде, друштвене и економске, и који је важан због нас самих.

За мене је тај пут једнако важан као и сама дестинација„, подвукла је премијерка одговарајући на питања новинара у Чачку.

Она је истакла да ће Србија до 2020. године бити спремна за улазак у ЕУ и да ће учинити све да до тада затвори сва поглавља.

Не само у смислу да је важно да ми чекирамо све оно што ЕУ од нас тражи, већ да смо стварно имплементирали реформе и постали друштво спремно да постане равноправан члан ЕУ и надам се да ће Унија онда бити спремна да отвори врата за нове чланове„, рекла је Брнабић.

Али, оно што је важно, истакла је, јесте да ће у том тренутку реформе самом нашсем друштву донети много тога доброг – да имамо владавину права, услове пословања који ће омогућити бржи и динамичнији раст привреде и још већи прилив инвестциија, јачу индустрију, ефикасну јавну управу, ефикасније судство…

То је оно што је нааш интерес и оно што ми је првенствено у фокусу. Нећу гледати шта други раде и мисле, влада је ту да ради у интересу Србије, а европске интеграције јесу у нашем интересу„, подвукла је Брнабић.

Председница владе је назначила да су Западни Балкан, и посебно Србија као водећа земља Западног Балкана, једнако важни за ЕУ, колико је Унија важна за Србију и регион.

У том смислиу не бринем око тога шта ће се десити када ми будемо спремни да уђемо у ЕУ„, закључила је Брнабић.

tanjug.rs/politika.rs/rtv.rs

проверите такође и

Радоњић: Небојша Стефановић најбоље решење!

Небојша Стефановић је најбоље могуће решење на месту Председника савета за националну безбедност 1.Можете ли …