Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Фрушку Гору штите чувари природе

Фрушку Гору штите чувари природе

За Фрушку гору, често се каже да представља плућа Новог Сада и целе Војводине. Управо због тога требало би водити рачуна том драгоценом делу природе.

фруска гора

За то су заслужни чувари природе, који тај национални парк одржавају на различите начине, али и подижу еколошку свест грађана.

Руководилац Чуварске службе Националног парка „Фрушка гора“ Мирослав Јаковачки каже да је посао чувара природе леп, али и веома одговоран.

Помажемо свима ако се изгубе, помажемо свима да их упутимо, за било какву информацију смо доступни, везано за излетничке локалитете, везано за послове, везано за неке радове у шуми„, каже.

Трудећи се да на најбољи начин очувају „плућа“ Војводине, чувари се сусрећу са разним изазовима, а са новим годишњим добом, долазе и нове одговорности.

Ми имамо највећи проблем у јесен, и то апелујемо преко медија, несташица је огрева сувда, имамо проблем око крађе дрвета, шумокрађе, имамо проблем и са криволовом, покушавамо да са полицијском управом то сузбијемо на неки начин„, додаје.

Како би овај дар природе био безбедан, чуварима помажу и Ватрогасна друштва Војводине, а како каже Мирослав, наставиће да проширују свој тим и сарађују са локалним самоуправама. До сада, чувари су у сарадњи са бројним институцијама организовали многе акције које су уродиле плодом.

Имали смо акцију на Дан заштите животне средине, имали смо акцију са Покрајинским заводом за заштиту природе, Секретаријат за заштиту природе је учестовавао и НИС, ми смо очистили два потока, Дунбовачки и Раковачки поток, ту смо за два сата накупили три камиона смећа„, каже.

RTV