Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Како оснажити жртве да пријаве насиље?
МУП Републике Србије

Како оснажити жртве да пријаве насиље?

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић одржала је данас први састанак Радне групе за борбу против насиља у породици, која је формирана у Министарству унутрашњих послова на инцијативу потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића.

МУП Републике Србије

Један од најважнијих циљева је да оснажимо жртве да пријаве насиље. У испуњењу тог циља сви треба да будемо јединствени, грађани, државне институције, организације цивилног друштва. Не смемо дозволити да жртва икада буде и остане сама и морамо учинити све да спречимо да дође до трагичног догађаја„, поручила је Поповић Ивковић након састанка.

Државни секретар је истакла да је од 1. јуна ове године, од када се примењује Закон о спречавању насиља у породици, изречено 6.643 хитних мера, од чега 2.190 привремених удаљења починилаца из стана и 4.468 забрана учиниоцу да контактира жртву и прилази јој.

За ова три месеца примене закона имамо 2.891 продужену хитну меру и 403 прекршајне пријаве. Ове бројке показују да се Закон, али и сви остали механизми који стоје на располагању државним институцијама доследно примењују и да дају ефекте„, рекла је Поповић Ивковић.

Она је објаснила да Радну групу за борбу против насиља у породици чине припадници Дирекције полиције који се баве проблематиком насиља у породици и представници организација „УН wомен“ и Женске платформе за развој Србије.

Одржали смо први састанак на којем смо договорили ближу и интензивнију сарадњу у наредном периоду, у оквиру које ћемо анализирати појединачно случајеве породичног насиља и захваљујући искуству женских организација, искористићемо њихове примере добре праксе како би примена Закона о спречавању насиља у породици била још ефикаснија„, рекла је Поповић Ивковић.

rtv.rs