Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Вучић: Од питања Косова и Метохије нема бежања

Вучић: Од питања Косова и Метохије нема бежања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће у октобру почети нова фаза унутрашњег дијалога о КиМ, и истакао да је време да почнемо да разговарамо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.

У зависности од нашег односа према КиМ имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност„, рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.

Он је рекао да се дијалог институционализује од октобра и да ће се одвијати у концентричним круговима, те да очекује да ће бити толерантан, уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релевантних актера.

Владу Србије замолио је, каже, да им помогне у том послу, организацији одређених скупова.Истакао је и да је припремљен извештај о свему што је урађено у последње четири године у дијалогу, и истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље.

Замолио је и цивилни сектор да се укључи јер су важне све политике које се односе на Косово и Метохију.

Ово је историјско питање за нас, кључно за будућност Србије, не зато šто неки мисле да унапред постоји спреман одговор. Мислим да питање политике није питање ни клевета, ни увреда, седања у нечију фотељу, већ питање резултата и одговорног односа према свим кључним питањима„, рекао је Вучић.

Указао је да за четири године немамо ни једног погинулог у међуетничким сукобима, да народ žживи нешто лакше и данас Срба на Косову и Метохији није мање него пре три или четири године.

Највише српске деце се рађа на Косову и Метохији, јер их је мука на то натерала, да остану на својим огњиштима„, истакао је Вучић.

На Косову има између 110 и 120.000 Срба, додао је председник Србије.

Данас, истиче, имамо другачију позицију преговора, јер се глас Србије чује.

Он је подсетио да је Приштини дат легитимитет онда када смо Међународном суду правде упутили питање да ли су смели да се отцепе или не.

Ту иницијативу је покренуо Вук Јеремић, тада је дијалог отишао из УН и морали смо све из почетка„, навео је Вучић.

Није му, каже, лепо док седи са Тачијем, Могерини..али боље је да нама буде тешко и да идемо на тешке разговоре, а за то је и биран и добио подршку.

Вучић о томе зашто је подржао улазак Српске у владу

Александар Вучић изјавио је да је као председник подржао одлуку Српске листе да уђе у косовску владу.

Он је истакао да су Срби на Косову и Метохији имали свега три опције после избора, на којима је 99 одсто Албанаца гласало за независно Косово и углавном против српских интереса.

Прва опција је, према његовим речима, била да подрже нову владу нових, свежих снага Албиња Куртија или Самоопредељења.

Вучић је указао да политички програм покрета Самоопредељење захтева измену устава са циљем одбацивања Ахтисаријевог плана, чиме би се избацили сви странци, па се поставља питање ко би штитио Србе ако оду Кфор, Унмик и Еулекс.

Такође, како додаје Самоопредељење се отворено залаже за уједињење Косова и Албаније у Велику Албанију.

Исто тако, додаје да се Самоопредељење залаже и за косовску војску.

Да ли је Српска листа требало да подржи стварање Велике Албаније ? Шта год да су урадили критиковали би их они који сада критикују„, рекао је Вучић.

Танјуг (Димитрије Голл)

А какав би то избор био. Никакав, јер би се одржали нови избори на којима би Српска листа имала мање гласова, а Курти и Харадинај више. Не мислите да шест до осам одсто становништава може да има већину у скупштини„, нагласио је Вучић.Друга опција, како је нагласио он, била је да Српска листа не подржи никог.

Трећа опција, према његовим речима, је била да подрже владу Рамуша Харадинаја, који за државу Србију остаје оптужени ратни злочинац.

Ништа добро не мислимо о њему. Има таквих још који су лидери, али нас нико не пита када се гласа„, поручио је он.

Овом трећом опцијом, подвукао је, Срби нису изгубили могућност да очувају мир и сачувају своју децу.

Замислите да су донели одлуку да се иде на нове изборе. Шта би радили када би их нападали јужно од Ибра, или ако би послали РОСУ на север Косова„, рекао је Вучић подсетивши да се већ једном свађао са западним амбасадором због РОСУ на северу Косова, након чега су повучене те јединице.

Шта бисте радили када крену да нападају Србе. Да палимо џамије као 2008.због неодговорне политике наших власти. Да не би можда ови наши јунаци који су умрљани пеном од пива или капућина ишли своје животе да жртвују„, критиковао је Вучић додајући да је најлакше бити неодговоран.

Први пут од 1991. албанске партије, како подвлачи, немају већину, а то не жели нико да примети.

Први пут имамо неšто у својим рукама од проглашења самосталности„, рекао је председник Србије.

Вучић је објаснио да на Косову и Метохији живи данас између шест и осам одсто Срба.

Према нашим подацима 8, а према албанским 5,8 одсто.

Свакако није више од осам одсто. Нажалост после изгубљеног сукоба са НАТО, после стравичне НАТО агресије, највећи број Срба се иселио, и само су на енклавама и на северу остали да живе„, објаснио је он.

Премијерка Брнабић има моју пуну подршку, у свему

Вучић је истакао да премијерка Ана Брнабић има његову пуну подршку и да је она добар премијер.

Вучић је на питање кога подржава у сукобу око закона о родној равноправности, Зорану Михајловић или Ану Брнабић, као и ко је његов премијер Брнабић или Михајловић, јасно поручио да његову подршку и сваку врсту помоћи има Ана Брнабић.

Танјуг (Димитрије Голл)

Вучић је указао да је она завршила веома важан посао за Србију, завршила је седму ревизију ММФ-а, критикујући да то није протекло запажено у јавности, јер не постоје позитивне вести у Србији.“Нисам је лако изабрао, дуго је било потребно, али сам направио добар избор. Србија има веома доброг премијера“, подвукао је он.

С тим у вези је казао да је чуо данас да су неки запрепашћени јер им је недовољно 11 до 12 одсто повећања минималних примања.

То су грађани добили захваљујући свом раду, али и осмишљеној политици Владе Србије. Којима је то недовољно – гласајте за оне који ће да кажу да могу боље, али се сећам да, када сам постао, премијер минимална плата је била далеко нижа. Кажу ‘ми смо јефтина радна снага’, а данас имамо само 12 одсто незапослених, за разлику од 26 одсто када су други били на власти„, објаснио је Вучић.

Шта су рекли Курти, Мустрафа и Ејупи…

Вучић је одбацио је критике на рачун Српске листе због уласка у владу у Приштини и указао на коментаре појединих албанских политичара, који то, сасвим супротно, виде као доказ да Београд и он лично контролишу политичке процесе у Приштини.

Невероватна је та сличност ставова и изјава оних који нас доживљавају као еманацију зла, албанских шовиниста и тобожних грађанских либерала и лажних националиста овде у Србији, без икакве разлике„, приметио је Вучић и цитирао, поред осталих, неке коментаре лидера Самоопредељења Аљбина Куртија, после формирања владе у Приштини.

Формирање косовских институција од данас зависи од воље једног човека, Александра Вучића…Након споразума прошле вечери и конституисање владе само је у Вучићевим рукама, а зависна моћ Србије ‘усмртиће’ независност Косова„, рекао је тада Курти.

Курти је, такође, навео је председник Србије, да је „влада доделила министарство пољопривреде Србима, како могу да изађу и кажу нашим албанским сточарима и пољопривредницима да ће субвенције ићи Србима…Овим су дали добру прилику Србији да оствари своје планове о колонизацији и подели Косова“.

Иса Мустафа, бивши косовски премијер, указао је Вучић, оценио је да је договором са Српском листом „уништена владавину албанске већине“.

Власт ће функционисати по диктату Србије, будућа косовска власт зависи од гласова Српске листе, што значи од Београда„, рекао је Мустафа, а подсетио српски председник.

Мустафа је улазак Срба у владу прокоментарисао и као „масакр Србије у државним институцијама Косова“.

Посланица Доника Кадај Бујупи закључила је да „после формирања владе Косова треба честитати само Београду“.

вуциц3 јпг
Танјуг (Димитрије Голл)

Он је показао новинарима карикатуру из приштинске штампе на којој је приказано како сви посланици у скупштини у Приштини љубе руку представнику Српске листе.

У Њујорку, следеће седмице, и са Трампом

Вучић је изразио уверење да ће, током боравка у Њујорку, идуће седмице, имати прилику да на кратко поразговара са председником САД Доналдом Трампом, као и да ће он посетити нашу земљу.

Он је најавио да ће у Њујорку, где ће присуствовати заседању Генералне скупштине УН, имати сусрете са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, као и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини и другим званичницима ЕУ.

Верујем да ћу имати прилику да неколико минута разговарам са Трампом. Добио сам позив за његов пријем. Свакако ћу га позвати у Србију„, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да је његов позив већ стигао до Трампа и да ћемо после Џералда Форда, до краја или почетком идуће године имати званичну посету америчког председника.

У којој земљи је влада крива што приватник не да плате?

У којој је то земљи влада крива када приватник не исплаћује зараде запосленима, запитао је Вучић одговарајући на питање о критикама опозиције због неисплаћивања зарада радницима приватног предузећа „Ратко Митровић“, који раде на асфалтирању београдских саобраћајница.

Неко критикује владу у Србији зато што приватник негде није дао плате радницима. У којој земљи то има? Нема ни у једној земљи„, рекао је Вучић истичући да је реч о бесмисленим критикама.

Они би да нас врате у рани феудализам или у неокомунистичко доба„, приметио је он..

Вучић је додао да те критике остају бесмислене и мимо чињенице да је и само приватно предузеће демантовало наводе о неисплаћеним зарадама, а истакао је и да је град Београд платио све своје обавезе.

Важно је, како је рекао, да се обезбеди да на тендеру победи онај са најбољом понудом, који ће најбрже, са најмање новца да заврши посао.

Замислите да треба да јуримо сваког приватника – да ли си испатио плату или си исплатио само 6.000 динара. Шта хоћете да направите од ове земље? Не може нешто ненормално да победи нормално…„, приметио је председник.

Рекао је и да га је саопштење ПСГ-а „искрено насмејало“, као и да га је „запрепастило да тако глупа саопштења објављује РТС“, јер, како је рекао, не разуме да се објављују саопштења ванпарламентарне странке, и још „тако глупа саопштења“.

вуциц4 јпг
Танјуг (Димитрије Голл)

Вучић је указао да ћемо у Србији ускоро имати проблем са недостатком радне снаге и да ће незапосленост бити смањена на испод 10 одсто.

Немамо довољно радника из Србије, који хоће да раде и постаје све већи проблем да немамо раднике, а о томе нико неће да говори… Не, него је најбоље гутљај пива и 14 кафа дневно и да онда солим памет свима како ништа не ваља, а да не радим„, рекао је Вучић и додао:

„Само се надам да таква врста лудила у Србији никад неће победити“.

О родољубима и „родољубима“

Вучић је изјавио  да је Харадинаја видео само једном и да његов статус ратног злочинца остаје став Србије.

Одговарајући на оптужбе Телевизије Н1 да сарађује са Харадинајем, он је рекао да је тог човека видео само једном када је био код Војислава Шешеља у Хагу и то из даљине.

Како неко може да каже да сарађујемо, када га ми тужимо за ратни злочин? То је сигурно онда ‘озбиљна сарадња‘“, иронично је рекао Вучић.

Вучић је на питање о дијалогу о КиМ рекао да га многи називају издајником, док он никога није тим именом назвао у претходних пет година.

Он је додао да постоји та жеља да се стално неко напада, што није добро јер свако има право да каже шта хоће.

Први сам стао у одбрану Владе Костића који је дао интервју који је за јавност био шокантан, то сам урадио, јер сам нормалан човек„, рекао је Вучић, додавши да ће свако мишљење бити део дијалога, али да треба водити рачуна да ли то онда остаје озбиљан дијалог.

Он је додао да ће у САНУ сигурно бити оних који ће рећи да је издајник, као и да ће бити оних који ће бити за независност Косова.

Додаје, да већ сада може да каже којих пет академика ће рећи да је патриота,а којих пет да је издајник. Вучић је истакао да морамо бити реални по питању Косова, да изгубимо оно што морамо и не дамо оно што имамо.

На констатацију новинара да звучи оптимистично када је у питању дијалог и КиМ, Вучић је поновио да никада није оптимиста, али и додао да ако сматрате да имате један, два одсто шанси…да онда морате да се борите да нешто учините.

Председник Србије је рако да је са представницима Српске око евентуалног уласка у косовску владу разговарао директор владине Канцеларије Марко Ђурић, за кога је рекао да је „тврд“ и прави Србин који се увек бори за интересе Србије и српског народа, те да га је након састанка обавестио да представници листе сматрају да је улазак у владу једино решење и начин да Срби преживе, а он је тај став прихватио.

Рекао је да од српских представника очекује озбиљност и одговорност, да се чврсто држе једни уз друге, као и да и јесу изабрани за то да доносе тешке одлуке, али и упозорио да сви треба да буду свесни да неће бити превеликих резултата.

Вучић је указао да нам је до сада читава политика и промишљање било да кажемо шта не желимо и да нећемо да признамо независност…и да готово политику нисмо ни имали.

Он је упозорио да ће се и даље дешавати напади на Србе на КиМ, али да ће их бити мање, али да ће сви дати све од себе да се осећају безбедније и сигурније.

Председник је рекао да имамо најтеже политичко наслеђе после распада Југославије од свих, а да сада имамо најбоље односе са свима и поред тога.

TANJUG/RTV.RS