Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » КАЊИЖА – Европско признање стигло из Берлина

КАЊИЖА – Европско признање стигло из Берлина

Омладинско и културно удружење „Вемсикал Србија“ из Кањиже је 1. септембра у Берлину добило Европску омладинску награду за културу Фондације “Респект, Ди Штифтунг”, у категорији “Уметност и медији”.

Тим поводом председник кањишке општине Роберт Фејстамер приредио је пријем за чланове Удружења “Вемсикал Србија”, на коме су уз председника удружења Ласла Вигија били активисти Криштоф и Ерик Асталош, Ласло Хајду, Шара Ковач Вецеи и Агота Пап.

Фондација из Берлина је основана 2011. године и први пут је додељивала награде у три категорије: за науку и истраживања, омладински рад и самоорганизовање, те уметност и медије. Кањишко удружење се нашло међу лауреатима одабраних у конкуренцији 24 номинованих пристиглих широм Европе. Награда се састоји од статуе, дипломе и новчаног износа од 500 евра, као подстицаја за даље активности.

Честитајући на признању председник кањишке општине Роберт Фејстамер је изразио задовољство што имамо такву омладинску организацију са младима пуним елана, чији се рад признаје и вреднује и на међународној сцени, за шта је потврда стигла из Берлина.

Чланови удружења “Вемсикал Србија” покренуле су за три-четири године креативне ствари које до сада нису биле присутне. У нашој општини они имају млад и амбициозан тим који има доста могућности да усавршава и унапређује свој рад и покренуте манифестације, да дају велики допринос на културном плану и унапређењу туристичке понуде“, рекао је Фејстамер.

Омладинско и културно удружење “Вемсикал Србија” је основано 2014. године после првог “Фестивала ветрењача” приређеног у Орому.

Удружење се скупило из пријатељских кругова младих активиста из разних делова Војводине, из Бечеја, Суботице, Сенте, Кањиже, Сомбора и Темерина, па и неколицине из Сегедина. За награду смо номиновани због досадашњих спроведених активности, од који су најважнији културно-музички “Фестивал ветрењача” у Орому, волонтерска акција моба у селу Војвода Зимоњић на уређењу купалишта код артерског бунара и такмичење у скејт бордингу и БМX-у у Кањижи“,  наглашава председник Удружења “Вемсикал Србија” Ласло Виги.

dnevnik.rs