Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Катастар из ’99. чува имовину на Косову и Метохији

Катастар из ’99. чува имовину на Косову и Метохији

Уочи почетка друге фазе унутрашњег дијалога о Косову, Партија уједињених пензионера Србије оцењује да је задатак свих, и из власти и из опозиције, „да међународно верификују оно што катастар из 1999. каже – да је најмање 58 одсто земљишта, тј. територије Косова и Метохије у државном, приватном, друштвеном и црквеном власништву Републике Србије“.

ПУПС истиче да је да би се тиме значајно ојачала наша преговарачка позиција када је реч о статусу и будућности КиМ, позивајући се на изјаву председника Србије Александра Вучића да је реалистични циљ даљег дијалога с Приштином треба да буде „да изгубимо најмање што морамо и да сачувамо највише што можемо“.

У ПУПС-у упозоравају и да „власт у Приштини грубим фалсификатима, покушава да промени ово оригиналним документима поткрепљено, правно и чињенично стање“.

Осим те неспорне српске имовине, Република Србија је у последњих пола века само у путну, енергетску и телекомуникациону инфраструктуру и привреду на КиМ, уложила више од 17 милијарди долара, а разлог настојања Приштине да голом силом присвоји територију српске јужне покрајине, и од ње, у првој фази, направи лажну државу, а у другој је припоји Великој Албанији, лежи, између осталог, и у процени Светске банке да се на Косову налазе минералне резерве у вредности од чак 13,5 милијарди евра„, подсећа ПУПС.

У саопштењу ове партије наводи се да је „пример на који начин власти у Приштини покушавају да протерају и ово мало Срба на Косову пузајуће отимање „Трепче“, али и покушај продаје Ски центра „Брезовица“ који поседује 300 хектара земљишта, три хотела, четири ресторана, неколико жичара и у коме је запослено 178 Срба из Брезовице, Штрпца и околних села у овој најјужнијој српској енклави“.

Продајом би се, осим узурпације српске имовине на КиМ, проузроковала и промена етничке структуре овог краја и поново подстакао нови талас исељавања наших сународника који је последњих година великим напорима Владе Србије, био заустављен„, поручују из ПУПС-а.

tanjug.rs