četvrtak , novembar 23 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Пронађене још три Глишићеве приче?

Пронађене још три Глишићеве приче?

Непроцењиви документи стигли на адресу удружења за културу „Адлигат“; „Угледни број“, „Божићна приповетка“ и „Сос машина лебец“

novosti.rs

УКОЛИКО се испостави да су ово заиста необјављене приповетке Милована Глишића, то ће бити књижевна и музејска „седмица“ – каже, за „Новости“, Виктор Лазић, председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

Од антиквара Филипа Томашевића „Адлигат“ је на поклон примио део новопронађене заоставштине великог српског писца Милована Глишића (1847-1908) у којој се налази неколико приповедака у рукопису, документа у вези са Народним позориштем и Српском књижевном задругом.

– Убеђен сам да су ово необјављене приповетке – каже Лазић. – Требало би то и стручњаци да потврде, па ћемо их највероватније дати некоме у САНУ на процену. Доста Глишићевих дела је објављено у периодици, али врло је ретко наићи на рукописе и то ће бити значајно за српску књижевност.

Лазић пажљиво, са заштитним рукавицама на рукама, преврће листове. На пожутелом папиру указују се називи недатираних приповедака „Угледни број“, „Божићна приповетка“ са поднасловом „Обичан догађај са српским књижевником“ и „Сос машина лебец“ коју краси поднаслов „Фурунџијска мука“. Документа која је Филип Томашевић пронашао и неко време чувао садрже различите рукописе.

– Приповетке и неке записнике јесте писао Глишић и наш архивар је скоро сто одсто сигуран да је реч о његовом рукопису. Потписи на најмање четири места то потврђују – објашњава Лазић.

Виктор Лазић са рукописима Милована Глишића,фото А.Стевановић

Остали комплети докумената тичу се Српске књижевне задруге и Народног позоришта у којем је Глишић био драматург.

– Било који документ о Народном позоришту из периода 1895. или 1896. године је непроцењив, а овде на пример имамо писмо министра баш из 1896. Управи Народног позоришта – указује Лазић. – Велик број докумената говори о финансијским мукама Српске књижевне задруге из 1906. године. Тако да видите колико се мало ствари мењају на пољу културе.

Потпис великог српског писца

У откривању тајни поклона антиквара Филипа Томашевића биће посла и за историчаре уметности, који би се могли позабавити оригиналним нацртима за иконостас Православне цркве у Чешкој коју су 1920. године поново основали српски монаси. Црква је, што је врло мало познато, првих година била у надлежности Српске православне цркве, а скице за иконостас прве цркве у Прагу потписао је Свето Вуковић.

ПИСМА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

УДРУЖЕЊУ „Адлигат“ донирана је и гипсана статуа жене која чита, документација манастира Фенек са потписом патријарха Германа, неколико докумената и писама српског посланства у Швајцарској из Првог светског рата, као и документи из архиве Срђана Прице, новинара и дипломате СФРЈ.

novosti.rs

проверите такође и

Радоњић: Небојша Стефановић најбоље решење!

Небојша Стефановић је најбоље могуће решење на месту Председника савета за националну безбедност 1.Можете ли …