Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Стазама завичаја: Култура и традиција која премошћује Дрину

Стазама завичаја: Култура и традиција која премошћује Дрину

На Тргу слободе у Новом Саду чланови бројних културно-уметничких друштава из Републике Српске представили су своје традиционалне игре, ношње и обичаје на концерту „Стазама завичаја“ који је организован у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“.

Овај концерт организовали су Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији и уз подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада, а за више од 300 учесника из Бања Луке, Пала, Соколца, Требиња, Теслића, Фоче, Дрвара, Бусија, као и из Вуковара, Бачког Јарка и Новог Сада јуче је у Скупштини Војводине уприличен пријем.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић изјавио је да се „Дани Српске у Србији“ одржавају у 20 градова широм Србије низом манифестација из не само области културе, већ и привреде, образовања…

„Сви желимо да дамо допринос који иде у смеру јачања већ успостављених веза. У наредном периоду ћемо радити на квалитету наших односа, а у петак 22. септембра ће уз присуство премијерке Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и председника Покрајнске владе Игора Мировића бити потписан Протокол о сарадњи Војводине и Републике Српске који има свеобухватан карактер, али је акценат стављен на привредну сарадњу, сарадњу научно-истраживачких институција, институција из области образовања, здравственог система…“, рекао је Бјелић, наглашавајући да велки део људи у Војводини па и у Покрајинској влади има порекло са простора Републике Српске.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило рекао је да нада да ће ова манифестација постати традиционална и да је концерт „Стазама завичаја“ организован превасходно са циљем да се млади људи са ове и оне стране Дрине упознају и друже.

Никола Бањац, генерални секретар Скупштине Војводине рекао је да и сам вуче порекло са простора Републике Српске и истакао значај неговања

културе и традиције као основе националног идентитета. Поздрављајући учеснике концерта подсетио је на речи Бранислава Нушића: „Отаџбина није предмет ограничен, оивичен, отеловљен. Отаyбина је мисао, отаyбина је вера, а мисао и вера не умиру“.

Министар у Влади Републике Српске Дане Малешевић захвалио се Покрајинској влади на труду да буде добар домаћин фолклорним друштвима.

Он је нагласио да је уверен, када погледа презимена домаћина јучерашњег пријема, да су дошли код својих у госте и да ће домаћинима узвратити гостопримство.

Након пријема у покрајинском парламенту уследила шетња чланова КУД-ова у народним ношњама кроз централне градске улице, а завршило се концертом испред Градске куће.

dnevnik.rs