Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Диковић на вежби „Запад 2017“
tanjug.rs

Диковић на вежби „Запад 2017“

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, који борави у службеној посети Русији, је на полигону „Лужскиј“ присуствовао извођењу активне фазе вежбе руске и белоруске војске „Запад 2017“.

tanjug.rs

Генерал Диковић је имао одвојене сусрете са начелником Генералштаба Оружаних снага Русије генералом армије Валеријем Герасимовим и командантом Западног војног округа, који је носилац реализације вежбе са руске стране, генерал-пуковником Андрејем Валеријевичем Картаполовим.

Билатерална сарадња

Са руским колегама Диковић је разговарао о унапређењу билатералне војне сарадње Србије и Русије, актуелним безбедносним питањима у свету, а било је речи и о проширењу сарадње наше земље са Организацијом уговора о колективној безбедности (ОДКБ), пре свега у области обуке, објављено је на сајту Министарства одбране.

Начелник Генералштаба ВС је захвалио генералу Герасимову на помоћи Русије у опремању наше војске, додајући да ће Војска Србије наставити да развија своје способности у сарадњи са свим партнерским државама, као што је Русија.

Наша војска је пре свега заинтересована за извођење заједничких вежби, обуке и усавршавања на различитим нивоима, а посебно су значајни бројни специјалистички курсеви у Русији, на којима се усавршавају припадници ВС, наведено је на сајту.

Још два дана

Здружена стратегијска вежба „Запад 2017“ се реализује од 14. до 20. септембра на територији Русије и Белорусије.

Вежбе овог типа се изводе једном у две године и представљају завршну фазу заједничке обуке са циљем провере оспособљености за садејство двеју оружаних снага у одбрани Савезне државе Русије и Белорусије.

На вежби учествује око 13.000 војника уз око 70 авиона и хеликоптера, 680 јединица технике и 10 бродова из састава Балтичке флоте.

tanjug.rs