Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија може постати – нова „силицијумска долина“
Фото: Филип Плавчић

Србија може постати – нова „силицијумска долина“

Продекан за сарадњу са привредом Електротехничког факултета у Београду Мило Томашевић похвалио успех програма сарадње са приватним сектором

Фото: Филип Плавчић

Када у било којој земљи света, од Јапана до Калифорније, купите телефон, таблет рачунар или аутомобил, врло је вероватно да је бар један његов чип развијен у Београду, изјавио је данас продекан за сарадњу са привредом Електротехничког факултета у Београду Мило Томашевић.

Он је поводом наставка сарадње са компанијом „Elsys“ у оквиру које ће 15 студената добити прилику да током шестомесечне плаћене праксе науче све о пројектовању аналогних и дигиталних интергрисаних кола, рекао и да овај програм помаже при смањењу одлива српских талената.

У програму, који се спроводи већ 10 година, поред ЕТФ-а учествују и Факултет техничких наука из Новог Сада и Електронски факултет из Ниша.

Србија има прилику да постане “силицијумска долина“ југоисточне Европе, па је сарадња између привреде и факултета неопходна да бисмо на адекватан начин пратили промене у овој изузетно динамичној области„, каже Томашевић.

Због тога је, објашњава, овај програм који између осталог подразумева и праксу у компанији „Elsys“, веома значајан, јер осим тога што поспешује привреду, помаже и при смањењу одлива српских талената.

Пракса ће, додаје, трајати од три до шест месеци и пружиће студентима искуство и знање које је неопходно да приликом запошљавања, буду конкурентни на тржишту рада. „Програм пружа одличну прилику младим, тек дипломираним инжењерима да се упознају са функционисањем великих светских компанија, као и са најновијим трендовима у индустрији“, каже Томашевић.

Поред тога, напомиње, програм је уједно и могућност да одмах након факултета млади пронађу посао у Србији.

Од почетка сарадње, кроз програм је запослено на десетине студентата који су при крају студија и који су, директно са факултета, без индустријског искуства, пронашли посао у струци„, рекао је Томашевић.

Развој интегрисаних кола и чипова на Електротехничком факултету Универзитета у Београду (ЕТФ) почео је пре више од пола века отварањем лабораторија за електронику и лабораторије за обраду података.

Компанија „Elsys“ и њена канцеларија, су у Београду у јануару ове године донирали 30 „развојних окружења Алтера“, на којима студенти изводе лабораторијске вежбе у оквиру три предмета на другој и четвртој години основних академских студија, подсећа професор Томашевић.

Сваке године се на одсецима за електронику и рачунарску технику и информатику уписује око 180 нових студената, а потребе привреде и компанија које послују у Србији у овим областима су много веће„, напомиње он.

Најновија истраживања, каже, показују да у Србији недостаје више од 15.000 стручњака.

tanjug.rs