Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » У Кикинди спремају најтеже бундеве и најдуже тикве

У Кикинди спремају најтеже бундеве и најдуже тикве

Све је спремно за 32. Дане лудаје, најзначајније и најпосећеније туристичке манифестације на северу Баната, која ће се у Кикинди одржати од 21. до 24. септембра.

За долазак на велику породичну светковину у част бундеве влада велико интересовање гостију из свих крајева Србије и инопстранства.

Одбројавање до мерења најтежих бундева и најдужих тикава је почело, а оно ће се обавити у суботу 23. септембра. Тада ће се знати ко су у овој сушној години шампиони у производњи бундева и тикава, односно коме ће припасти вредне новчане награде.

Домаћини из Кикинде су обезбедили вредне новчане награде за најбоље произвођаче бундева. Победника у категорији најтежих бундева чека 100.000 динара, а исти износ добиће и узгајивач који „престоницу лудаја“ донесе најдужу тикву. У такмичењу за најтеже бундеве и најдуже тикве другопласирани добијају 30.000 и трећепласирани 20.000 динара.

Одбројавање до мерења најтежих бундева и најдужих тикава је почело, а оно ће бити у суботу 23. септембра. Тада ће се знати ко су у овој сушној години шампиони у производњи бундева и тикава, односно коме ће припасти вредне новчане награде

Овогодишње Дане лудаје у четвртак 21. септембра отвориће „Игре са лудајом“ када ће бити награђени најуспешнији ликовни и литерарни радови деце на тему лудаје, а и дурги дан биће у знаку дечијих радости јер ће се у карневалској поворци улицама града прошетати око 500 костимиране деце .

За суботу спремају се гастрономски специјалитети за „Банатски фруштук“, а посетиоце чекају још „Европски кутак“, „Сеоски рогаљ“ и „Гостињска соба“. У оквиру „Дана лудаје“ мајстори грнчари из Румуније, Мађарске и наше земље представити рад на грнчарском точку.

Биће пригодних културних, музичких и забавних садржаја. Удружење „Да се не заборави“ биће организатор традиционалног такмичења у кувању рибље чорбе у котлићима. Понуду на 32. Данима лудаје употпуниће и садржајан музички програм. Прве вечери посетиоце ће забављати група „Кум, „Дивљи кестен“ и Неда Украден, док је друго вече резервисано за Кикија Лесандрића и „Пилоте“, Дејана Петровића и „Биг бенд“. Организатори за суботу најављују гостовање Марине Тадић, Зорице Брунцлик и Кемиша, а завршне вечери у недељу 24. септембра свираће група „Ван Гог“.

Туристички посленици престонице лудаје очекују да ће због банатских гурманлука и посластица, богатог програма културно забавног и етно садржаја град посетити око 50.000 гостију, од којих око 20.000 комшија из суседне Румуније, али чекају се гости из Мађарске и дургих земаља. Да би се они који долазе у Кикинду наредних дана осећали угодније и комотније, у време “Дана лудаје” од четвртка па све до понедељка 25.септембра ујутро до седам сати паркинг сервис ЈП “Кикинда” неће обављати контролу и наплату паркирања, тако да је оно бесплатно.

dnevnik.rs