Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Недимовић: Од октобра отклањамо последице суше
FoNet

Недимовић: Од октобра отклањамо последице суше

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је Србија испунила све услове за одобрење акредитације за претприступне фондове ЕУ за рурални развој (ИПАРД). 

FoNet

Недимовић је најавио да ће у наредним недељама бити понуђен концепт помоћи пољопривредицима за отклањање последица суше.

Морамо да водимо рачуна да држава нема капицитет да увек компезује штете. Наравно држава ће наћи начина да помогне. Имамо два сета мера, опште и циљане„, рекао је министар Недимовић за РТС и додао да ће се са мерама кренути у првим данима октобра.

Такође је додао да ће упркос суши наша земља имати довољно хране и за извоз.

Министар пољопривреде каже да су начињени максимални напори у циљу отклањања свих блокирајућих фактора, због чега очекује да се до краја године распише и први позив за средства из ИПАРД фондова.

У новембру ћемо имати инспекцију. Ми смо урадили све што смо морали. Очекујемо позитивну оцену и први позив за ИПАРД у првој недељи децембра„, рекао је Недимовић.

Говорећи о суши и мерама које ће држава предузети, министар истиче да има довољно хране за домаће потребе.

Имамо реалан проблем са сојом коју ћемо морати и да увозимо јер нема довољно квалитетне соје за домаће потребе, што се тиче кукуруза имамо га довољно како за домаће потребе тако и за извоз„, навео је он.

Како је додао, што се тиче ратарских, воћарских и повратарских култура, имамо их апсолутно у довољним количинама не само за наше тржиште већ и за извоз и нема неке велике бојазни.

Истиче да ће држава помоћи али и да пољопривредни произвођачи треба да буду свесни да пољопривреда има своје изазове и ризике.

Држава нема толики капацитет, не може увек кад се деси нешто негативно да држава буде та која ће да компезује штету. Морамо да будемо свесни да је пољопривреда има своје изазове и ризике којих морају сви пољопривредни произвођачи да буду свесни током своје производње„, објашњава министар.

На питање да ли би због мањег рода могло да дође до драстичних поремећаја цена на тржишту, министар каже:

Апсолутно не. Неће доћи ни до каквих поремећаја. У овом тренутку имамо такву ситуацију да не може доћи до екстремног искакња у том погледу тако да не очекујемо никакаве поремећаје на тржишту„, објаснио је он.

Држава је, како је истакао, кроз конкурс за подстицај младих на селу омогућила младим пољопривредницима испод 40 година да покрену свој посао.

На конкурс Министарства се пријавило 768 старт-апова, ми ћемо одобрити 680 пројеката и четири милиона евра„, наводи Недимовић уз напомену да је критеријум за избор био на бази економске исплативости.

dnevnik.rs