Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » ЕУ и Влада Швајцарске задовољни резултатима у Србији

ЕУ и Влада Швајцарске задовољни резултатима у Србији

Делегација Европске уније и Влада Швајцарске, као донатори највећих развојних пројеката које Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) спроводи у Србији, задовољни су оствареним резултатима који су допринели одрживом развоју и унапређењу квалитета живота људи, изјавила је данас подсекретарка Уједињених нација и извршна директорка УНОПС-а Грете Фаремо.

Сарадња УНОПС-а и Делегације ЕУ у Србији је била кључна у санирању последица поплава 2014. године, као и у унапређењу инфраструктуре, подстицању економске активности и бољем животу људи, посебно социјално најугроженијих група становништва„, рекла је извршна директорка УНОПС-а током првог дана посете Србији.

Фаремо се састала са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем и амбасадором Швајцарске у Србији Филипом Геом.

Како је наглашено на састанку, УНОПС пружа подршку Србији у спровођењу реформи кроз пројекте који доприносе напретку Србије на путу ка ЕУ и остваривању циљева одрживог развоја.

Фаремо је рекла и да УНОПС посебну пажњу придаје примени принципа доброг управљања и родне равноправности који прожимају све пројекте које УНОПС спроводи у Србији.

УНОПС је, како је Фаремо истакла, решен да настави да пружа подршку Влади Србије у спровођењу реформи током процеса европских интеграција.

Првог дана посете, подсекретарка УН је током састанка са тимом Уједињених нација у Србији нагласила актвно учешће УНОПС-а у спровођењу Оквира развојног партнерства за период 2016-2020. године који је УН тим потписао са Владом Србије, посебно у областима економског развоја, запошљавања, социјалне заштите рањивих група и унапређењу инфраструктуре.

УНОПС, специјализована агенција УН-а у областима инфраструктуре, набавки и управљања пројектима, тренутно у Србији спроводи осам пројеката чија вредност достиже скоро 50 милона евра.

Поред програма Помоћи Европске уније Србији у обнови од последица поплава и реконструкцији оштећених путних структура, УНОПС имплементира и програм Европски ПРОГРЕС који има за циљ развој 34 недовољно развијене општине на југоистоку и југозападу земље, као и пројекте који подстичу инклузију рањивих заједница.

tanjug.rs