Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » Европска Комисија: На писмо Србије даћемо аргументован одговор

Европска Комисија: На писмо Србије даћемо аргументован одговор

Европска комисија је у изјави за Танјуг одбацила оптужбу да се ради о дуплим стандардима у случају њихове оцене да се „случајеви Косова и Каталоније не могу поредити

Када добијемо писмо, одговорићемо на њега. Можете бити сигурни да ће наш одговор бити добро припремљен и представљен. То је увек случај са нашим одговорима и не видим зашто би било ишта другачије у овом случају„, изјавио је портпарол Европске комисије Александар Винтерштајн.

Европска комисија је у изјави за Танјуг одбацила оптужбу да се ради о дуплим стандардима у случају њихове оцене да се „случајеви Косова и Каталоније не могу поредити“.

У додатном објашњењу, извори Европске комисије за Танјуг наглашавају да се ЕУ у случају Шпаније руководи тзв. „Продијевом доктрином“, према којој се Унија не меша у унутрашња уставна питања земаља чланица.

Иста доктрина, названа према некадашњем председнику Европске комисије Роману Продију, каже да отцепљена терирорија може напустити државу чланицу ЕУ и постати поново део ЕУ само ако је независност стечена у складу са уставом земље чланице коју је напустила.

Када је Косово у питању, Европска комисија се позвала на закључке Савета министара ЕУ од 17. марта 2008. године када је договорена заједничка реакција на Косовску декларацију независности.

Савет наглашава да је Косово суи генерис случај и напомиње да ће земље чланице, у складу са својим националним праксама и међународним правом, одлучивати о својим односима са Косовом„, наводи се у закључку Савета министра ЕУ из 2008. године.

Премијерака Србије Ана Брнабић најавила је да ће наредне недеље током своје посете Бриселу европским званичницима предати писмо у коме власти Србије захтевају одговоре на питања у вези са ставом Европске комисије у случајевима Косова и Каталоније.

(TANJUG)