Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » НОВИ САД – Како спречити злоупотребу боловања

НОВИ САД – Како спречити злоупотребу боловања

Ових дана, више него икада, актуелно је питање: да ли радници у Србији масовно злоупотребљавају боловања и ако је тако, да ли држава томе може стати на пут?

институт кбц болница дом здравља ходник цекаоница

Према најавама, ускоро ће бити уведене драстичне инспекцијске контроле, које ће проверавати на који начин лекари издају одобрења за боловања.

Када радник оде на боловање, он доноси дознаку у своју компанију и послодавац ако посумња да постоји злоупотреба, према постојећем Закону о раду, има могућности и начина да то провери.

Како објашњавају у Министарству рада, чланом 179, ставом 4 овог Закона, послодавац је у могућности да тражи ванредну контролу боловања, о свом трошку, уколико евентуално посумња да радник није болестан. Према истом закону послодавац може чак и да отпусти радника ако злоупотребљава одсуство са посла.

Ми као градски превозник поздрављамо појачану контролу боловања, с обзиром да се предузеће повремено суочава са наглим порастом боловања, нарочито код возача, а индикативно је да то буде углавном када је велика потреба за сезонским превозом у туризму. Због тога наша служба унутрашње контроле у оквиру датих законских овлашћења обавља редовне контроле боловања како не би долазило до злоупотребе истих„, каже Никола Јокић, извршни директор ЈП ГСП Нови Сад.

Зависи од сваког привредног субјекта како ће се поставити према својим радницима и шта ће од њих добити. Ми смо само у неколико случајева имали сумњу да је у питању злоупотреба боловања, али након обраћања лекарској комисији добили смо потврду да је то боловање заиста било оправдано„, каже Милица Иванковић из „Универекспорта“.

Појачана контрола боловања важиће за целу Србију, а у ресорним министарствима тврде да ће они који су стварно болесни, свакако и даље моћи да остваре своје право.

У Министарству здравља најављују да ће појачати контролу лекара који издају боловања и комисија које касније контролишу оправданост коришћења боловања.

У Лекарској комори за РТВ кажу да се у случају постојања сумње да је лекар злоупотребио право, може поднети предлог за покретање поступка пред надлежним судовима части Лекарске коморе Србије. Суд части ће након спровођења прописаног поступка донети одговарајућу одлуку и лекару изрећи одговарајућу дисциплинску меру.

Надлежни тврде да тај проблем мора да се реши, не само због послодаваца којима иначе и није циљ да у компанијама раде болесни људи, већ и због радника који су због одсуства несавесних колега приморани да раде и туђи посао.

(RTV.rs)