Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » Вучић: Реално је да са предлогом за КиМ изађемо у марту

Вучић: Реално је да са предлогом за КиМ изађемо у марту

Реално је да са предлогом за Косово и Метохију изађемо у марту следеће године, најавио је председник Србије Александар Вучић.

То је свакако оно решење које је другачије од најлакших ‘решења’, као што су бусање у прса и пароле о нашој милионгодишњој територији, као и оно друго у којем траже да кажете – живело независно Косово. То ће, дакле, бити решење које захтева болне компромисе са обе стране и које ће бити нападано са свих страна. Реално је да са предлогом за Косово изађемо у марту следеће године„, рекао је Вучић.

У интервјуу Новостима поводом 64. годишњице листа, на питања има ли наша држава капацитет да се избори за поделу покрајине, Вучић је одговорио да све што би у овом тренутку предложио било протумачено као наметање решења.

Желим да чујем шта људи мисле о томе. Ми у том дијалогу нисмо сами. Питају се и САД, Русија, Кина, ЕУ. Питају се и Албанци„, навео је Вучић.

Поводом захтева косовског премијера Рамуша Харадинаја да се у дијалог Београда и Приштине укључе и САД, председник Србије је рекао да, што се нас тиче, ЕУ је главни посредник.

Бивше власти на челу са Тадићем и Јеремићем прихватиле су да се ова тема измести из УН. Иако поштујемо улогу САД, свака промена формата дијалога захтевала би одговор и пристанак Србије„, казао је Вучић.

Када је реч о најављеној националној декларацији, председник Србије наводи да је оформљен тим угледних професора који раде на тексту и верује да ће све бити готово до краја године.

На констатацију да део тзв. грађанске јавности тај текст стигматизује као нови манифест „велике Србије“, Вучић каже:

Можда се сви ти плаше могућности да Срби добију мозак и почну да размишљају о себи и својој будућности. По њима, Срби не да немају право да промишљају своју прошлост, већ не смеју да размишљају ни о будућности„.

(tanjug.rs)