Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » НОВИ САД – Американци у покрајини о заштити животне средине
FOTO: TANJUG (Jugoslav PAP)

НОВИ САД – Американци у покрајини о заштити животне средине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас привредно-политичку делегацију америчке савезне државе Мериленд, која предвођена државним секретаром Џоном Вобенсмитом, у оквиру вишедневне посете Србији, борави у Новом Саду. Са америчком делегацијом разговарао је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

мировиц вобенсмит мериленд јпг
Танјуг (Јарослав Пап)

На састанку су истакнуте могућности за успостављање сарадње у сектору заштите животне средине, те представљени инвестициони потенцијали и пројекти у тој области.

Мировић је нагласио да је директно улагање у заштиту животне средине важно питање за Србију и покрајину Војводину, јер је то област у којој се припремају пројекти, те траже фондови и партнери у различитим моделима сарадње.

Председник Мировић и државни секретар Вобенсмит истакли су заједнички интерес да се са представницима пословне заједнице из АП Војводине и Мериленда, препознају развојене тачке, где се могу развити различити модели сарадње и преузети добра искуства у сектору прераде отпадних вода, комуналног отпада и другим сегментима заштите животне средине.

У разговору је оцењено да је данашњи сусрет важан за пословну сарадњу не само у области заштите животне средине, већ за укупну сарадњу Србије и Мериленда, те да је АП Војводина спремна да буде део будуће националне сарадње двеју држава.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су министри за заштиту животне средине и државну управу и локалну самоуправу Горан Триван и Бранко Ружић и заменик покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић.

Вучевић са делегацијом Мериленда

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући делегацију Мериленда.

вуцевиц вобенсмит мериленд нови сад делегација градонацелник нови сад јпг
Танјуг (Јарослав Пап)

Част је бити домаћин тако високој делегацији која долази у Нови Сад, а коју предводи државни секретар из САД и два министра из Владе Републике Србије. Посетила нас је велика политичко-привредна делегација којој ћемо да презентујемо пројекте ради потенцијалне сарадње, пре свега са акцентом на заштиту животне средине, регионалну депонију и пречистач отпадних вода, односно на све оно што су гости у припреми овог састанка кандидовали као теме од интереса. Разговараћемо и о другим могућностима, с обзиром на то да су у Градској кући присутни и представници лучких оператера и других компанија, као и представници организације која се бави сарадњом између градова и држава. Очекујем један динамичан разговор, а захвалан сам Влади Републике Србије што је предложила делегацији САД да посети баш Нови Сад, као и гостима што су у веома садржајном распореду, издвојили време и дошли да виде шта се ради у другом граду по величини у Србији„, рекао је Вучевић.

Министар Триван је истакао да је Министарство животне средине основано пре три месеца и да је одмах уследило контактирање са земљама у којима се могу пронаћи партнери, односно инвеститори. Он је нагласио да је важно израђивати пројекте како би се добила средства и да на то посебно треба да обрате пажњу доносиоци одлука у локалним самоуправама, јер без урађеног пројекта нема ни финансирања.

Пре два месеца смо угостили министра Тривана када смо и сазнали које су то приоритетне области за сарадњу везане за Србију. Зато смо дошли у ову земљу и довели представнике великих компанија. Јуче смо разговарали са премијерком, министром спољних послова, а данас поред градоначелника и са председником Покрајинске владе о решавању питања из области заштите животне средине. Сви они су показали велику жељу, лидерство и ентузијазам да се идентификују поља сарадње и да се правовремено крене у реализацију исте„, рекао је државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит.

Презентацији Града Новог Сада су присуствовале водеће компаније из САД које послују искључиво користећи нове и чисте технологије, док поменута организација „Sister cities internacional“ повезује градове и округе из САД са градовима и областима у другим земљама. Њима су у Градској кући представљени инвестициони потенцијали и капитални пројекти Новог Сада из области заштите животне средине. Циљ посете био је да се потенцијални инвеститори на лицу места у локалној самоуправи упознају са конкретним пословима и пројектима у области заштите животне средине како би у директном контакту и кроз размену релевантних информација могли пронаћи свој интерес да послују у Србији.

Представници Града Новог Сада, између осталих члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић и чланица Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Мира Раденовић, су том приликом са сарадницима презентовали пројекте изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и регионалне депоније.

Држава Мериленд, у погледу заштите животне средине и заштите природе, једна је од две најнапредније државе унутар САД, па је изузетно пожељно развити различите моделе сарадње и преузети добра искуства у овим областима. Посета привредно-политичке делегације Мериленда резултат је разговора које је министар Триван водио пре неколико месеци током боравка у САД, где су бројне америчке компаније исказале велико интересовање за улагање у Србију.

(rtv.rs)