Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » Обновљен споменик „Слобода“ на Иришком венцу

Обновљен споменик „Слобода“ на Иришком венцу

Завршени су радови на обнови Споменика „Слобода“ на Иришком венцу. Монументални споменик добио је осветљење и заштиту у виду видео-надзора 24 часа дневно.

Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица

Након вишегодишњих и честих девастација, симбол борбе Војвођана против фашизма у другом светском рату, споменик „Слобода“ на Иришком венцу, поново има некадашњи сјај.

Током неколико година, највише 2012. и 2013. године покредени су барељефи са доње зоне споменика и оштећене групе у првом нивоу споменика. Уз крађе, „Слободу“ је нарушавало и време тако да је била угрожена и статика монументалног споменика изграђеног још 1950. године.

Директор регионалног Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Љубиша Шулаја каже да је обнова успешно окончана.

Обновљени су недостајући делови рељефа који су ауторско дело Сретена Стојановића, консолидован је постамент и читав плато пошто је и он био растрешен и статички је доводио у питање стабилност читавог споменика„, каже Шулаја.

Споменик је монументалан јер је у време изградње, па и касније, спадао у највеће споменике такве врсте у некадашњој Југославији.

Сви знамо колико је жртава дао народ Војводине у Другом светском рату и споменик је био симбол антифашистичке борбе Војвођана. Сада је споменик обновљен, простор је пристојно уређен и достојан је онога чему је симбол„, додаје Шулаја.

Радови на обнови споменика коштали су 34 милиона динара. У почетној фази финансирани су средствима Покрајинског секретаријата за културу и информисање Покрајиснке владе, а највећи део радова ове године финансирало је Министарства за рад, борачка и социјална питања Владе Србије.

Да би се спречиле могуће девастације, цео споменички комплекс добио је и 24-часовни видео надзор и осветљење.

(rtv.rs)