Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Робна размена с Белгијом 560 милиона евра, може и више

Робна размена с Белгијом 560 милиона евра, може и више

Белгија је значајан економски партнер са којим Србија годишње остварује 560 милиона евра робне размене, речено је на семинару у организацији Привредне коморе Србије у сарадњи са Трговинским одељењем Амбасаде Белгије, на којем су представљени белгијски примери добре праксе приликом израде пројеката финансираних из средстава ЕУ.

увоз извоз трговина берза трзисте раст привреда јпг

Директор Сектора за економске односе са иностранством Ненад Ђурђевић је, на семинару под називом „Регион града Брисела – могућности за унапређење пословања малих и средњих предузећа„, истакао да Србија са Белгијом годишње остварује 560 милиона евра робне размене, али може и више.

Простор за повећање робне размене постоји„, рекао је Ђурђевић и додао да је тај простор најизразитији у извозу замрзнутог воћа јер је Белгија највећа и најснажнија берза замрзнутог воћа у Европи.

Како је истакао, преко 20 одсто компанија у Србији које су у власништву или сувласништву белгијских физичких или правних лица баве се консалтингом, те да су области саветовања, лобирања, посредовања нешто што су наше компаније препознале као значај.

Данас, каже Ђурђевић, у Привредној комори Србије окупили су се наши представници који послују у Белгији који ће нашим компанијама омогућити да сазнају које су процедуре за добијање фондова из ЕУ из других фондова у Белгији и другим државама.

Као што је најављено, данас ће бити отварање ветропаркова код Алибунара, то је инвестиција једне белгијске фирме„, рекао је Ђурђевић и додао да је енергетска ефикасност још једна област на којој можемо убудуће сарађивати.

Амбасадор Краљевине Белгије у Србији Лео Даес је поручио да је циљ данашњег семинара приближавање српске и белгијске привреде, као и пружање помоћи Србији да кроз савете и примере добре праксе што пре изађе на европско тржиште.

Семинар је намењен привредницима малих и средњих предузећа у Србији да искористе могућности европских фондова кроз бољу израду пројеката, која је јако важна„, указао је амбасадор.

Учесници семинара данас су у били у прилици да се упознају са примерима добре праксе и искуствима приликом припреме и имплементације пројеката, као и са значајем добре припреме за учешће у ЕУ програмима и фондовима који су на располагању малим и средњим предузећима.

(tanjug.rs)