Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Мировић, Михајловићева и Фабрици први прешли преко Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду
dnevnik.rs

Мировић, Михајловићева и Фабрици први прешли преко Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду

Преко новог Жежељевог моста који се гради у Новом Саду, данас су, из Новог Сада у Петроварадин, први пешке прешли председник Покрајинске владе Игор Мировић, потпредседница Владе Себије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић и шеф Мисије Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

dnevnik.rs

У сусрету са радницима и представницима извођача на средини новог моста, председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да су, према извештају пројектанта, у петак у поподневним сатима, са грешком од свега неколико милиметара, спојени лукови моста са бачке и сремске стране, те да је данашњи прелазак преко њега симболично означио да смо, како је нагласио, сви заједно – и они који су га финансирали и они који су изводили радове – успешно поново премостили Дунав.

Мировић је захвалио свим запосленима у компанији „Азви“ која је извођач радова и у другим компанијама подизвођачима, Мисији ЕУ у Србији, као и Влади Србије и потпредседници Владе која је са својим сарадницима на дневном нивоу пратила реализацију овог крупног и захтевног пројекта.

Нећемо се освртати на проблеме који су пратили изградњу моста, гледаћемо у будућност да завршимо приступне саобраћајнице и да се уклони привремени мост, те да на пролеће нови Жежељев мост буде у пуној функцији“, рекао је Мировић и додао да ће се тек онда, када овом железничком трасом буду пролазили возови брзином већом од 120 километара на сат и када од Новог Сада до Београда будемо путовали 40-так минута, у пуној мери схватити значај овог нашег заједничког подухвата.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић је рекла да неће говорити о роковима и новцу о чему је толико пута било речи, већ је изнела да мисли да Жежељев мост спаја једну прошлост и огроман простор за лепу будућност.

dnevnik.rs

Она је затим додала да је овај мост веома значајан за развој Србије, јер је део пројекта модернизације пруге Београд-Будимпешта, као и најважнијег светског глобалног пројекта „Један појас један пут“.

Амбасадор Сем Фабрици рекао да Европска унија подржава изградњу овог моста још од пројектантске фазе, и да је за овај пројекат ЕУ дала донацију у износу од 34 милиона евра. Према његовим речима, овај мост је важан и за целокупну Србију, јер је део коридорa X, једног од главних саобраћајних коридора у овом делу Европе и део је нове транспортне политике Србије, у склопу процеса приступања Србије ЕУ.

Мировић, Михајловићева и Фабрици посебно су се захвалили радницима који су у овој завршној фази градње моста радили у више смена и поделили им симболичне поклоне.

(dnevnik.rs)