Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » Брнабић: Имамо здраве основе за динамичан раст

Брнабић: Имамо здраве основе за динамичан раст

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је данас Србија много другачије него пре четири године и да има здраве основе за одржив, динамични привредни раст, чије ће ефекте грађани осетити у својим новчаницима.

Танјуг(Раде Прелић)

Брнабић је, отварајући 17. Економски самит Србије, под називом „Мапа пута ка унапређењу конкурентности“, рекла да је ова влада, настављајући политику претходне, која је започела тешке реформе које су биле неопходне, смањила јавни дуг, увела фискалну дисциплину и консолидовала јавне финансије.

Јавни дуг, како је навела, смањен је у овој години за 8 одсто БДП-а, те је додатно остварен и буџетски суфицит, крајем септембра, у висини од 66 милијарди динара.

У овој години до данас остварен је раст спољнотрговинске размене за преко 13 одсто, извоз је порастао за нешто више од 13 одсто, а незапосленост смањења за 5,5 одсто. Имамо раст страних инвестиција, и уверена сам да ћемо успети да до краја године имамо раст од близу 13 одсто„, објаснила је Брнабић.

Изразила је посебно задовољство што је договором између синдиката и послодаваца повећана минимална цена рада за 10 одсто, са 130 на 143 динара, што је, како је констатовала, веома значајно за 350.000 запослених који примају минималац у Србији.

Хвала на том великом уступку„, поручила је Брнабић присутним представницима компанија поручивши да ће влада испунити свој део договора и размотрити како да овај додатни трошак, који је инвестиција, буде олакшан за привреду.

Истакла је да је Србија, успешним окончањем седме ревизије аранжмана са ММФ-ом и приближавањем његовом крају показала да и у најтежим околностима представља стабилног, поузданог и професионалног партнера.

Србија напредује по индексу глобалне конкурентности         

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је данас да је Србија по индексу глобалне конкурентности за 2016. годину заузела 78. место, односно да је за двадесетак места напредовала у односу на 2014. годину.

Обраћајући се новинарима пред званично отварање 17. Српског економског форума она је рекла да је то важан податак, а да ће на Форуму говорити о инфраструктури као главном елементу за подизање конкурентности у Србији.

Где смо данас и где планирамо да будемо наредних година. У инфраструктури смо се такође побољшали али далеко од нивоа на којем бисмо желели да будемо. То значи да је сада стратешки интерес Владе на железници, на реконструкцији железнице и ревитализацији железничких пруга„, рекла је Михајловић.

Ту се мисли не само на Коридор 10 већ и на регионалне пруге јер је то веома важно када се говори о транзиту кроз Србију, додала је Михајловић.

Фабрици:ЕУ као главни пут за поспешивање конкурентости 

Европска унија је главни пут и начин да се побољша конкурентност Србије, изјавио је данас амбасадор Европске уније и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Важно је међутим да постоји квалитет имплементације реформи, и да оне не буду само мртво слово на папиру”, изјавио је Фабрици на 17. Економском самиту Србије.

Како је додао, Србија је остварила добар напредак на плану враћања макроекономске стабилности, што је показатељ начина на који је сарађивала са ЕУ по питању претприступних преговора.

Буџетски дефицит и јавни дуг Србије се смањују, што представља добар резултат и показатељ тога како је Србија сарађивала са ЕУ по питању преговора”, изјавио је он.

Извоз Србије у ЕУ повећао се три пута, али на регионалном нивоу није било напретка, додао је он.

“Изузетно је битна регионална срадња и интеграција у оквиру региона. Уочавамо потребу да се повећа таква врста сарадње”, истакао је он.

(rtv.rs / tanjug.rs)