Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » ММФ: Суша и енергетика успориле раст
tanjug.rs

ММФ: Суша и енергетика успориле раст

tanjug.rs

Шеф Канцеларије Међунаодног монетарног фонда (ММФ) у Београду Себастијан Соса изјавио је данас да је на успоравање привредог раста Србије у овој години утицао привремени поремећај у производњи енергетског сектора и јака суша, а да, када се искључе та два фактора, наша земља бележи здрав раст од три одсто.

У прошлој години смо у Србији имали раст од скоро 3,0 одсто, а у овој години је он успорио на 1,2 процента због прекида у производњи енергетског сектора и јаке суше. Међутим, када се искључе та да сектора, Србија има здрав раст од три посто„, рекао је Соса у панел дискусији другог дана 17. Економског форума Србије.

Он је предочио да индустријска производња бележи скок од чак 6,0 процената, малопродаја је врло снажна, повећава се број издатих грађевинских дозвола, до јуна отворено је 120.000 нових радних места.

Соса је, међутим, оценио да раст од 3,5 процената није довољан да Србија достигне развијене европске економије, напомињући да јој је за то потребна стопа раста од бар 5,0 одсто или више.

Шеф Канцеларије ММФ-а у Београду је међу проблеме који спутавају већи привредни раст уврстио ниске инвестиционе стопе, које се крећу између 17 и 18 одсто БДП-а, истичући да је неопходно повећање инвестиција како у приватни тако и у јавни сектор.

То, према његовом мишљењу, неће бити лако, јер имамо ниску стопу штедње, што значи скромна средства која би се усмеравала у инвестиције.

Други изазов с којим се Србија суочава је раст продуктивности, приметио је Соса, наводећи да та стопа из године у годину стагнира и да је потребно да се она значајно побољша.

Скренуо је пажњу и на потребу јачања борбе против сиве економије, како би се средства из неформалног сектора прелила у легалне токове, а тиме унапредило и убирање буџетских прихода по основу пореза.

Соса је навео да је приватна потрошња у Србији робусна, о чему сведоче подаци о расту малопродаје и снажно повећање потрошачких кредита, али је приметио да проблем постоји на страни понуде, због чега је потребно применити структурне реформе како би се повећали произвођачки капацитети.

Он је навео да је потрено да се повећа квалитет јавних услуга и ефикасност јавне управе, као и да се комплетира реформа јавних предузећа.

Предуслов за виши привредни раст је очување макроекономске стабилности, стабилности монетане политике, ниска инфлација и стабилне јавне финансије, закључио је Соса.

(tanjug.rs)