ponedeljak , novembar 20 2017
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетна / Вести / Стефановић: „Нема безбедности без супротстављања криминалу“

Стефановић: „Нема безбедности без супротстављања криминалу“

EPA (Janos Marjai)

Ниједна држава на свету не може да створи безбедно окружење својим грађанима, ако није спремна да се у потпуности супротстави организованом криминалу и корупцији, поручио је данас у Трсту потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић

На завршној министарској конференцији на тему „Борба против организованог криминала и корупције“, у оквиру пројекта „ИПА 2013 за Западни Балкан“, Стефановић је истакао да наш регион мора да покаже да није сигурно место за припаднике организованих криминалних група и да зато унапређење сарадње наших полиција мора бити императив.

Сарадња између организованих група у нашем региону свакодневно напредује, те стога сарадња наших полиција мора бити боља од њихове. Одговор никад не сме бити декларативан, већ морамо кроз конкретне акције да покажемо нулту толеранцију према организованом криминалу и корупцији. Зато је правовремена размена информација и узајамна сарадња наших криминалистичких полиција веома важна“ истакао је Стефановић на конфенрецији у Трсту.

Министар Стефановић је указао да је пројекат „ИПА 2013 за

Западни Балкан“ значајно допринео унапређењу полицијске сарадње кроз заједничке истраге, оперативне састанке и размену искустава земаља из региона, као и чланица Европске уније.

Захваљујући доброј сарадњи на овом пројекту српска полиција је имала више од 80 оперативних састанака и 35 конкретних акција које је спровела заједно са Италијом и другим европским партнерима. Успели смо да ухапсимо 76 криминалаца и да запленимо 261 килограм марихуане, око 20 килограма кокаина, као и више од три килограма хероина„, рекао је Стефановић.

Управо је склањање огромне количине наркотика са наших улица, далеко од наше деце, највећа добит овог пројекта, нагласио је министар.

Ово је показатељ како добра сарадња и размене информација доводе до конкретних резултата и штите све наше грађане и наравно пружају више безбедности Републици Србији„, казао је министар Стефановић.

Он је додао и да је откривена и штампарија са свим машинама и материјалом за израду фалсификованог новца, више предмета за израду фалсификованих докумената, одузето је 198.000 америчких долара и 168.300 евра, а заплењена су и три луксузна аутомобила и пет станова.

Разговарао сам са колегама из Управе криминалистичке полиције који су ми рекли да је овај пројекат вишеструко користан за оперативне потребе МУП-а Србије, с обзиром на то да је допринео реализацији оперативних активности, које представљају приоритет нашем у раду. Зато сматрам да би наставак овог пројекта био пожељан и неопходан будући да доприноси значајним резултатима криминалистичке полиције, како на територији Србије, тако и у осталим европским земљама“ закључио је министар Стефановић.

На конференцији у Трсту су учествовали и министри унутрашњих послова Италије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Албаније.

(tanjug.rs)

проверите такође и

Други Осмехов фестивал лампиона у Новом Саду (ВИДЕО)

„Осмех на дар” у сарадњи са градом Новим Садом и ОПЕНС-ом у суботу 18. новембра …