Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » Посланици данас о 793 амандмана на законе из области образовања

Посланици данас о 793 амандмана на законе из области образовања

Скупштина Србије наставиће данас седницу расправом о укупно 793 амандмана на неколико закона из области образовања, међу којима је и 308 амандмана на Предлог закона о дуалном образовању, од којих су Влада и ресорни одбор прихватили четири.

Посланици ће размотрити и 106 амандмана на измене Закона о предшколском васпитању и образовању, од којих су Влада и ресорни одбор прихватили два амандмана, као и 203 амандмана на измене Закона о основном образовању и васпитању, од којих су прихваћена три амандмана.

Скупштински Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво поднео је четири амандмана на измене Закона о основном образовању и васпитању, које је јуче на седници тог скупштинског тела прихватио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Тим амандманима је, између осталог, предвиђено да ће убудуће министри просвете и здравља прописивати ближе услове за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи, док ће у једном одељењу истог разреда изузетно моћи да буде и до 33 ученика.

У ображложењу амандмана одбора наводи се да је уређивање ближих услова за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи потребно ради унапређивања и побољшања исхране ученика, као и испуњавања критеријума квалитета и сигурности при планирању оргаизације исхране ученика у основној школи.

Када је реч о броју ученика у разреду, Шарчевић је јуче објаснио да изузетно може да се формира одељење и до 33 ученика, и то у планинским подручјима, у случају када нема довољно наставног кадра и када не може да се задовољи формула да у једном разреду има до 30 ученика.

Mladen Šarčević

Скупштина ће размотрити и 176 амандмана на измене Закон о средњем образовању и васпитању, од којих су Влада и надлежни скупштински одбор прихватили три.

Посланици су прошле недеље завршили начелну расправу о тим законским предлозима, а највише је било речи о Предлогу закона о дуалном образовању.

Док су посланици владајуће коалиције истицали да ће дуално образовање омогућити младима да брзо нађу посао, опозиција је оштро критиковала предложена решења.

(tanjug.rs)