Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home » Вести » Музеј у Бачкој Тополи посећују и ђаци из Мађарске

Музеј у Бачкој Тополи посећују и ђаци из Мађарске

foto: dnevnik.rs

Наш водич кроз прошлост Бачке Тополе, кустос и сликар Иштван Жаки каже да се овде чувају налази археолошких ископавања са овог подручја, али и заоставштина породице Краи, у чијем је дворцу сазиданом 1802. године смештен Музеј Бачке Тополе, као огранак Градског музеја Суботица од 2002. године.

– Можете видети целу историју Бачке Тополе. У приземљу је галерија са сликама са колоније која се одржава од 1953. године. Имамо и слике које су дате на коришћење и украшавање зграде Општине, а некада су слике даване на позајмицу предузећима, а како су она гашена слике су враћане – каже Жаки.

Изложбе посећују увек исти људи, тврди сликар, али за музеј су веома важне ђачке екскурзије из Мађарске. У изложбеном простору  одржавају се разна предавања. И галерија и музеј су доста искоришћени, чиме је обогаћен културни живот Бачке Тополе.

Куриозитет сталне поставке је заоставштина у виду инструмената које је користио у раду први очни хирург др Јанош Хаyи (1851-1909), који је био толико чувен да су због њега долазили и из иностранства. У време када је чувени лекар оперисао, у Бачкој Тополи чак није ни постојала болница.

– Овде нам се налазе и пионири графике с почетка 20. века, између осталих Балажи Арпад из Суботице. У музеју се налази и спомен-збирка Јожефа Ача која чини сталну поставку, за разлику од Арпада који је ту привремено- каже Жаки.

У трећој просторији могу се видети налази археолога Ласла Секереша из Суботице, и све што је пронађено сада је у Тополи- каже Жаке и додаје да налазе прати и оригинална документација. Ћупови, разне алатке, али и прави скелет чине занимљивости које највише одушевљавају ђаке, али и накит из периода средњег века. Посетиоци такође могу да виде уметничка и књижевна дела везана за Тополу, између осталог и библиотеку архитекте др Имреа Харкија.

Стална поставка обухвата природњачку, археолошку, завичајну, књижевну и уметничку збирку. На њој је приказан и живи свет са обала Криваје, археолошки материјал из каменог доба, сарматског, аварског и средњоевропског периода.

(dnevnik.rs)