Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Брнабић: Ова влада ће донети Закон о пореклу имовине

Брнабић: Ова влада ће донети Закон о пореклу имовине

Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас да Влада Србије ради на Закону о пореклу имовине, који ће бити донет у мандату ове владе

„То је јако важан закон и ова влада мора да га донесе. Разговарала сам са министрима о овоме и радимо на том закону“, рекла је Брнабић одговрајући на питања новинара.

Како је рекла, тачно је да се касни са тим законом, али влада мора да га донесе због његовог значаја, што ће бити и урађено.

БРНАБИЋ: ИЗЈАВА ПОПОВИЋА У ВЕЗИ СА НАВОДИМА КРИК- А ЈАСНА

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је изјава министра за иновације Ненада Поповића у вези са наводима КРИК-а да поседује “офшор“ компаније била јасна те да позива надлежне органе да реагују уколико имају зашто.

„Разговарала сам са министром Поповићем, његова изјава је прилично јасна. Позивам као и у свим осталим слаучајевима надлежне органе да реагују уколико имају зашто да реагују“, рекла је премијерка.

Изјава Поповића је била таква, казе премијерка, да Поповић нема “офшор“ компаније.

„Уколико је изјава тачна, онда не видим о каквој моралној одговорности причамо“, рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара да ли осећа као председница владе моралну одговорност и поручила да је потребно да се види у наредном периоду шта је истина.

БРНАБИЋ: ОД 1. ЈАНУАРА ВЕЋИ НЕОПОРЕЗИВИ ДЕО ЗАРАДА

Премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила данас да ће до краја године донета мера о повећању неопорезивог дела зарада, која ће се примењивати од 1. јануара 2018. године. „Не можмео још да кажемо колико, пошто сада завршавамо анализе“, рекла је Брнабић новинарима подсетивши да је сада тај износ 11.790 динара. Бранбић је рекла да ће то растеретити послодавце и да ће се видети да ли ће они више пријављивати раднике, односно какви ће бити ефекти те мере. Ако ефекти те мере буду добри, биће настављено са мерама за растерећење послодаваца, додала је премијерка. Она је рекла и да је велика ствар постигнута за 350.000 људи који примају минималац, пошто је договорено повећање минималца за 10 одсто.

ПРЕМИЈЕРКА: ВЛАДА ПОСВЕЋЕНА СТВАРАЊУ ПОВОЉНОГ ПОСЛОВНОГ АМБИЈЕНТА

Премијерка Србије Ана Брнабић данас је изјавила да је Влада Србије посвећена стварању повољног пословног амбијента како би привукла инвеститоре, али и омогућила да привредници који већ послују буду задовољни и наставе да инвестирају.

Она је на представљању публикације „Бела књига“ Савета страних инвеститора у којој су препоруке за боље услове пословања, најавила да ће ускоро у јавној расправи бити нацрт закона о парафискалнима наметима како би се успоставила контрола у наплати бројних такси и накнада, што је важно за пословну заједницу и Владу.

„До краја године биће дефинисан програм реформе Пореске управе, што је важно за ефикаснију наплату пореза и спречавање сиве економије, казала је Брнабић.

Како је објаснила, Пореска управа ће задржати само основну делатност, а споредне делатности ће бити издвојене.

„Јачаћемо и инспецијски механизам“, истакла је премијерка.

Указала је да и даље има вишка запослених у јавној управи, али да је мањак радника у здравству, због чега је одобрено да се у тој служби запосли још 4.000 људи.

„Приоритети Владе су и увођење електронске управе, како би грађани и привреда имали ефикаснију услугу, а тиме ће се спречавати и корупција“, казала је Брнабић.

Навела је да ће један од стубова реформе у наредном периоду бити владавина права, односно ефикаснији правосудни систем за привреду и грађане.

Премијерка је додала да Србија касни у тој реформи јер је фокус био на другим важним областима.

Председница Савета страних инвеститора (ФИЦ) Јана Михајлова рекла да је Влада Србије у последњих годину дана оставрила добре макроекономске резултате, али да је од кључне важности да се подстакне јачи економски раст.

Она је истакла да Савет очекује да заједничка рада група основана са Владом постане механизам за убрзање реформи са два циља – да се убрза усклађивање закона са регулативом ЕУ и да се побољша примена закона.

Михајлова је рекла да је због тога важно да влада настави приступне преговоре са ЕУ, као оквир за унапређење услова за пословање, закона и њихове примене.

„Три кључна очекивања Савета од Владе Србије су да подстакне јачи економски раст тако што ће фисклану консолидацију учинити одрживом, да унапреди спровођење закона и настави усклађивање прописа са ЕУ регулатовом“, казала је она.

Додала је да је одржива фискална консолидација јмогућа само кроз снажне структуре реформе са фокусом на приватизацију и корпоративизацију државних предузећа.

„За привреду је важно да се уведе доследнија и ефикаснија примена прописа, нарочито у области пореске политике, за шта је неопходна модернизација државне управе, уклучујући и пореску администрацију“, рекла је Михајлова.

Приоритети у реформама, по њеним речима, треба да буду у седам области – порезима, раду, инспекцији и безбедности хране, некретнинама и изградњи, дигитализација и електронском пословању, стечају и девизном пословању.

Савет страних инвеститора је у „Белој књизи“ оценио да је Србија, у односу на претходну годину, остварила напредак у 33 одсто предлога које је то удружење дао прошле године, али да овогодишњи успех није надмашио остварено из претходне године.

Највећи напредка остварен је у области грађевинског земљишта и изградње, што је оцењено највећом просечном оценом 2,13. Следи заштита корисника финансијских услуга која је оцењена са два, напредак у области транспорта оцењен је са 1,95, а у дуванској индустрији са 1,96.Од октобра 2016. до октобра 2017. најмањи напредак остварен је у Закону о привредним друштвима, Закону о порезу на добит правних лица, реституцији и стандардима квалитета у производњи млека, што је оцењено са јединицом.

У борби против сиве економије постигнут је напредак што је оцењено са 1,55.

Од 11 препорука које су представљене у „Белој књизи“ 2016. године шест је остварило одређени напредак, док у остатку није било напретка.“Бела књига“ представља својеврстан пресек стања о индикаторима економске развијености, односно она садржи предлоге за побољшање пословног окружења у земљи.

У овогодишњем, 15. издању Беле книге, анализирано је 18 закона и подзаконских аката и 24 писане иницијативе за измене постојећих прописа.

Савет страних инвеститора у Србији основан је 2002. године, а од 2003. у „Белој книзи“ једном годишње саопштава Влади Србије и јавности своје виђење услова пословања и улагања у разним областима, али и предлажу измене прописа и прати њихово спровођење.

Улагања 130 чланица Савета су 2016. године порасла 5,2 милијарде евра и достигле 28,7 милијарди.

Чалнице Савета запошљавају око 100.000 људи, а у укупном извозу учествују са око 25 одсто.

(beta.rs)