Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Пословна клима у Србији боља него пре 10 година

Пословна клима у Србији боља него пре 10 година

Савет страних инвеститора оценио је да је пословна клима у Србији данас далеко боља него пре 10 година, пише у предговору „Беле књиге“ за 2017. годину, коју потписује председница Јана Михајлова, регионална директорка компаније „Нестле Адријатик“

У овогодишњем издању „Беле књиге“, у које је „Политика“ имала увид, констатује се да у протекле три године привреда бележи сталан напредак.

Фискална консолидација, смањење буџетског дефицита и већа запосленост у приватном сектору позитивни су сигнали за стране инвеститоре који сведоче да је достигнут одређен ниво макроекономске стабилности. Следећи корак је јачање српске привреде, а унапређење њене конкурентности, отпорности и привлачности за инвеститоре требало би да одржи и повећа стопе раста„, наводи се у том документу.

Страни инвеститори поручују да поштују настојања нових власти да унапреде пословну климу и наставе реформе, али оцењују да овогодишњи учинак није надмашио остварено претходне године, због чега је главни задатак да се реформе брже спроводе.

Како су нагласили, брзина спровођења реформи и њихова суштинска примена је оно што стално треба да се побољшава.

Страни инвеститори остају при ставу да би приватизација државних предузећа значајно повећала ефикасност и продуктивност привреде и створила пословно окружење у ком важе једнака правила за све, а уједно ће допринети и даљем јачању приватног сектора. Подсећа се и на то да пословна заједница годинама уназад позива да се смањи непотребна бирократија и спроведе реформа јавне управе.

Због тога Савет подржава све што нова влада предузима да побољша ефикасност државне управе и квалитет јавних услуга путем иновације и дигитализације и додаје да је основао нови радни одбор за електронско пословање како би допринео да се искористе нове пословне прилике и допринео успостављању законодавног оквира за убрзану дигитализацију, наводи „Политика“.

Србија остварила напредак у 33 одсто предлога

Председница Савета страних инвеститора Јана Михајлова рекла је да је напредак остварен у 33 одсто предлога Савета, а да је највећи напредак постигнут у четири области – грађевинско земљиште и изградња, заштита корисника финансијских услуга, транспорт и дуванска индустрија.

Ове године, у 33 одсто предлога видимо напредак, у другом делу га не видимо. Неко ће рећи да је то много, неко да није довољно. Али, ако кажем да је број предлога које је Савет страних инвеститора навео у Белој књизи више од 400, ако гледате тај број, то је вредно пажње„, рекла је Михајлова за РТС.

Она додаје да је циљ да у будућности проценат успешности буде 50.

Најмањи напредак забележен је у областима Закона о привредним друштвима, Закону о порезу на добит правних лица, реституција и у стандарду квалитета у производњи млека, наводи Михајлова.

Задовољство долази када су закони јасни. Прецизније процедуре у реституцији, али и транспарентне, то ће у многоме помоћи учесницима на тржишту. Права инвеститора морају да се боље штите. Страни држављани требало би да имају једнака права на враћање имовине као и држављани Србије„, рекла је Михајлова одговарајући на питање зашто није задовољна реституцијом.

Она каже да Савет страних инвеститора очекује да следеће године почне нешто да се мења у вези 14 препорука о порезу на добит.

Очекујемо да следеће године почне нешто да се мења. Све препоруке су излистане, поједностављиване, да будемо што прецизнији, онда можемо да смањимо непотребан терет али и да доведемо до повећања прикупљања пореза. То ће такође помоћи државном буџету„, казала је Михајлова, додајући да очекују пореске пријаве на на месечном нивоу.

Како каже, све што предлажу ће пословни процес учинити лакшим, али без штете за буџет.

Она сматра да има области где се веома лако примењују препоруке Савета страних инвеститора, али и оних које су тешке за сваки наредни потез.

Када се вратимо у прошлост, Закон о раду је био велики изазов 2014. Био је дуго ишчекиван, много промена је усвојено, што је задовољавајуће. Али не треба све да се заустави сада, за будуће године, компаније раде на предлогу да се он модернизује. Надамо се да ће се то десити„, рекла је Михајлова.

Према њеним речима, Србија мора да спроведе тешке реформе како би убрзала тренд развоја. Структуралне реформе односе се, између осталог, на приватизацију државних предузећа.

То није лако, тиче се великог броја људи, али ће учинити економију ефикаснијом. С једне стране, структуралне реформе јесу тешке, али су важне не само данас, већ ће ослободити ресурсе за будућност, што ће убрзати раст БДП-а, да се инвестира у реформе, здравствени систем, образовање, што ће на дужи рок Србију учинити јачом, отпорном, успешном„, казала је Михајлова.

Представљању „Беле књиге 2017“ у име Владе Србије присуствоваће председница Владе Србије Ана Брнабић.

(politika.rs / tanjug.rs)