Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » РЕШАВАЈУ СЕ СТАМБЕНИ ПРОБЛЕМИ ПРОГНАНИКА: Кључ за 400 избеглих породица

РЕШАВАЈУ СЕ СТАМБЕНИ ПРОБЛЕМИ ПРОГНАНИКА: Кључ за 400 избеглих породица

Комесаријат за избеглице наставља да решава стамбене проблеме прогнаника. Цуцић: Око Нове године ће бити усељена прва зграда у Београду са 230 станова

Зa протекле две године, у Србији су кров над главом добиле 1.283 избегличке породице, а до краја године кључеви ће бити уручени још око 400 породица. До 2020. године трајно стамбено решење добиће готово 6.000 породица. Неки од њих одлучили су се за пакете грађевинског материјала, други граде монтажне куће, а осталима су обезбеђена сеоска домаћинства или нови станови, а све то у оквиру Регионалног стамбеног програма, финансираног средствима страних донатора.

О стању на терену, проблемима с којима се суочавају и како их решавају, урађеном и плановима за наредни период говорило се на скупу повереника за избеглице у Кладову, који се завршава данас.

Организатор је Комесаријат за избеглице, који је окупио више од 400 представника локалних самоуправа, међународних организација, невладиног сектора и представника из Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније.

– Трудимо се да све радимо најбоље и најбрже што можемо. Овај народ је толико дуго чекао, а и сада нам је време највећи непријатељ. Новац је обезбеђен, и само од административних процедура зависи када ће се преостале породице уселити у своје домове – рекао је новинарима Владимир Цуцић, комесар за избеглице. – Највише времена одлази на јавне набавке, жалбе, понављања поступака набавке… Од тренутка када се договоримо са локалном самоуправом о зидању зграде, прођу две године до камена темељца, а градња после иде брзо.

Цуцић је најавио да ће око Нове године бити усељена прва зграда у Београду, у насељу Овча, са 230 станова, као и да ће ускоро почети градња станова у земунском насељу Камендин. Србија је једна од земаља учесница Регионалног стамбеног програма, поред Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Највећи донатор је Европска унија, а потом САД, и појединачно Немачка, Италија, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска… Фондом управља Развојна банка Савета Европе, а највећи део средстава, према броју прогнаних, припада Србији. Домаћи партнер у овом послу је Комесаријат за избеглице, а део средстава обезбеђују и локалне самоуправе у којима се зидају зграде и то кроз земљиште и потребне дозволе.

ПРОГРАМ ЗА ТРАЈНО ЗБРИЊАВАЊЕ

ЦИЉ регионалног програма је трајно збрињавање 27.000 најугроженијих избегличких породица у региону, од чега је 16.780 породица, са 45.000 чланова, у Србији. Вредност програма је 583 милиона евра, а средства су прикупљена на донаторској конференцији, а почела су да пристижу 2014. године. Србији припадају 302 милиона евра ових средстава, а учешће из националног и локалних буџета је 33 милиона евра.

(novosti.rs)